Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A magyar gazdák a hazai agrárium aranytartalékai

2022.05.30. 7:54:00


Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az éghajlatváltozás miatt elengedhetetlennek nevezte az öntözhető területek növelését. Mint fogalmazott, a gazdák részéről is komoly igény jelentkezik az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére, így eddig a vízgazdálkodást érintő pályázati lehetőségeknek is köszönhetően, több mint 120 ezer hektár területre kértek és kaptak vízügyi létesítési engedélyt.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Közös Agrárpolitika (KAP) jelenleg is zajló tárgyalásaiból emelt ki szemelvényeket. A 2023–2027-es ciklusban a jelenleg megfogalmazottakra már idén ősszel fel kell készülnie a gazdáknak.

Hozzátette, a tárgyalások jelenleg is zajlanak, amiket „adok-kapok”-ként titulált. Véleménye szerint azonban van olyan irányelv, amelyben a fenntarthatóság összeegyeztethető a versenyképességgel.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a kamarai választások magas részvételi arányát ecsetelte, valamint az öntözésfejlesztésről elmondta, a klímaváltozás miatt minél sürgetőbb lenne a hazai öntözésfejlesztés fellendítése.

Kitért a radikális állat- és természetvédelmi szervezetekre is, akik a jelenlegi inflációs és háborús konfliktus időszakában is bojkottálják a mezőgazdasági termelést, miközben napról napra aggályossá válhat a közép-európai élelmiszer-ellátás biztosítása.

Papp Zsolt vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, a MAGOSZ ifjú gazdatagozatának elnöke a közgyűlésen elmondta, az ifjú gazdatársadalom a jövő záloga, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy egyre több fiatal válassza a mezőgazdaságot pályamodellként.

Ezt leginkább innovatív eszközökkel lehet elérni, ugyanakkor a gazdaságokon belüli generációváltás kérdésére választ adó gazdaságátadás szabályrendszere is ebben kíván segíteni.

Beczei István a határon túli gazdák képviselője nemzetpolitikai ügynek nevezte azt, hogyha a külhoni magyarok nem tudnak megélni a mezőgazdaságból, akkor a városokba költözve elvesztik magyar identitástudatukat. Ez ellen közös erővel fel kell lépni, de a legfontosabb, hogy egymásra tudjunk számítani.Forrás: magyarmezogazdasag.huKövessen minket