Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Lesújtó előrejelzések a mezőgazdasági területek vízellátásáról

2022.06.13. 8:05:00


A mezőgazdasági termelés a világ első számú vízfelhasználójává lépett elő, ami világszerte kimerítette a vízkészleteket.

A Kínai Tudományos Akadémia által az Earth's Future című folyóiratban közzétett cikk megállapítja, hogy a legutóbbi száz évben a globális édesvíz szükséglet a lakosság növekedési üteméhez képest kétszeres arányban növekedett. Ugyanakkor a mezőgazdasági termelés a világ első számú vízfelhasználójává lépett elő, ami világszerte kimerítette a vízkészleteket.

A globális vízellátásban romlás várható

A cikk szerzői szerint 2050-re a jelenleginél várhatóan akár 80 százalékkal kevesebb víz fog a mezőgazdaság rendelkezésére állni (beleértve az öntözővizet is), ami nehezen lesz elegendő a globális növénytermesztés jelenlegi szintjének fenntartásához. A globális vízellátásban – a csapadékvizet és a talajvizet illetően egyaránt – romlás várható - olvasható a sciencedaily.com

Jelentős átrendeződések léphetnek fel a nagy földrajzi körzetek közötti csapadékellátásában

A hosszú távú előrejelzések szerint Északkelet-Kína és a Szahel övezet a jelenleginél több csapadékot fog kapni, a növényi termés jelenlegi magas hányadát adó egyéb helyeken viszont – pl. Indiában és az USA közép-nyugati államaiban – a csapadékmennyiség csökken, és ezért jóval nagyobb arányú öntözésre lesz szükség.

Mindezeket figyelembe véve, nemzetközi szinten sürgős intézkedéseket kell kidolgozni a takarékos vízfelhasználásra és a nagy növények szárazságtűrésének fokozására.Forrás: agroinform.huKövessen minket