Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Csökkentenék a dohánytermékek nikotintartalmát

2022.06.23. 8:36:00


Az USA kormánya hamarosan törvényjavaslatot nyújt be a cigaretták és más dohánytermékek maximális nikotinszintjének megállapítására, ami a gyakorlatban csökkenést jelentene. Szakértők szerint, ha az amerikaiak meglépik a nikotintartalom csökkentését, akkor az európai hatóságok is követhetik a gyakorlatot.

A nikotintartalom csökkentése időről-időre felmerül a világban, főként egészségügyi szervezetek, nem kormányzati hatóságok szorgalmazzák. Az USA-ban legutóbb 2017-ben, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság (FDA) javasolta ezt, de nem lett belőle törvény. Így a mostani az első olyan lépés a világon, amely kormányzati szinten, törvényben határozná meg a cigaretták nikotintartalmát. A Biden-kormányzat tervei szerint a nikotint nemcsak a hagyományos cigarettákban, hanem a fiatalok körében kedvelt elektromos cigarettákban is korlátoznák. Szakértők szerint a példa ragadós lenne, például az Európai Unió is követné a gyakorlatot – írta a CNN.

Noha egyre kevesebben dohányoznak, az Egyesült Államokban még mindig évente 480 ezer ember hal meg a dohányzás következtében. A cigarettában nem a nikotin okozza a rákot, de az felel a függőség kialakulásáért. Felmérések szerint a fiatal dohányosok kétharmada azt mondja, hogy le akar szokni. Az erős függést okozó nikotin miatt azonban nem tud. Ezen javíthat a nikotinszint csökkentése. A dohányzás egyébként is súlyosan káros az egészségre, mert megnöveli a szív- és érrendszeri, illetve a légzőszervi megbetegedések kockázatát. A tüdőrák 90 százalékát a dohányzás okozza.Forrás: hazipatika.com, Fotó: Getty ImagesKövessen minket