Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Az EU átírja a mezőgazdasági szabályokat is, csak ne kelljen éheznünk

2022.07.28. 8:37:00


Az Európai Bizottság ideiglenes, rövid távú eltérést javasol egyes agrárpolitikai szabályoktól a gabonatermelés növelése érdekében, az intézkedés 1,5 millió hektárral gyarapíthatja a termőterületet.

Az uniós bizottság javaslata a szántóföldi vetésforgóval és a szántóföldeken található nem termelési célú jellegzetességek fenntartásával kapcsolatos szabályoktól való ideiglenes, rövid távú eltérésre vonatkozik - írja az MTI összefoglalója.

Az eltérés a 2023-as igénylési évre korlátozódik, és az Ukrajna elleni orosz háború miatt felvetődő globális élelmezésbiztonsági aggályok kezeléséhez feltétlenül szükséges mértékre szorítkozik. Ez azt jelenti, hogy nem terjed ki a jellemzően állatok takarmányozására használt növények, köztük a kukorica és a szója termesztésére.

Közleményében a brüsszeli testület közölte, a szóban forgó intézkedés hatása a tagállamok és a mezőgazdasági termelők döntésétől függ, de a tervek szerint maximalizálni fogja az élelmiszeripart kiszolgáló uniós gabonatermelési kapacitást. A becslések szerint az intézkedés 1,5 millió hektárral gyarapíthatja a termőterületet.Forrás: PrívatbankárKövessen minket