Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Nagy Márton üzenete a Bankszövetségnek: Félrevezető kommunikáció helyett jó lenne segíteni

2022.08.10. 8:37:00


A Bankszövetség félrevezető kommunikációt folytat az agrárhitel-moratóriummal kapcsolatban – szögezte le a gazdaságfejlesztési miniszter az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Magyar Bankszövetség az Index szerkesztőségének is elküldött közleményben reagált a Magyar Közlönyben megjelent rendeletre, melynek értelmében törlesztési moratóriumot kaphatnak a gazdák az aszálykárok miatt. Nem biztos, hogy minden esetben érdemes élni a hiteltörlesztés felfüggesztésével – közölte a magyarországi bankok érdekképviseleti szerve.

A Nagy Márton által jegyzett közlemény azt írja: a szélsőséges időjárás okozta mezőgazdasági károk miatt a kormány rendkívüli kármentesítő intézkedéseket vezetett be, köztük a hiteltörlesztési moratóriumot az arra rászoruló mezőgazdasági vállalkozások számára. A hitelmoratórium lehetővé teszi, hogy a bajba jutott mezőgazdasági szereplők 2023 év végéig felfüggesszék hiteleik törlesztését, ezáltal csökkentve a szélsőséges időjárási körülmények miatt hirtelen rájuk nehezedő terheket.

A moratóriumot a kormány az arra rászoruló agrárvállalkozások számára tette elérhetővé, így ezen szereplőknek a saját helyzetük mérlegelését követően lehetőségük van eldönteni, hogy kívánnak-e élni a moratórium adta lehetőséggel vagy sem – fűzte hozzá a tárcavezető, aki úgy fogalmazott:

Elvárható, hogy a Magyar Bankszövetség a hitelmoratóriummal kapcsolatos félrevezető, negatív következményeket sugalló kommunikációja helyett segítse a hiteladósokra nehezedő problémák kezelését, és biztosítsa partnerségéről a bajba jutott agrárügyfeleiket.

A bankoknak, ahogy korábban is, így most is lehetőségük van arra, hogy a normál banküzem részeként a szektorban tapasztalt nehézségek miatt maguk dolgozzanak ki egy kockázatkezelési eljárást, hogy az agrárügyfelek ne szembesüljenek azonnali, túlzott hiteltörlesztési terhekkel. Amennyiben a bankok időben eleget tettek volna a szektort érintő problémák banki kezelésének, akkor a hitelmoratórium intézményének felállítására nem lett volna szükség a múltban sem és most sem – olvasható a gazdaságfejlesztési miniszter közleményében.

Eközben a bankszövetség úgy látja: a nemzetközi szabályozásokból adódó ügyfélkockázati besorolás romlása miatt nehezíti az ügyfelek jövőbeli hitelezhetőségét, ami pénzügyi szempontból is jelentős kockázatot hordoz.

Magyar Bankszövetség arra kéri az aszály miatt nehéz helyzetbe kerülő vállalkozásokat, hogy saját bankjukkal egyeztetve találják meg a megfelelő pénzügyi megoldást, biztosítsák vállalkozásuk kiszámítható fejlődését.Forrás: IndexKövessen minket