Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Egyre élesebb a növényvédő szerek miatti uniós vita

2022.08.24. 7:20:00


Az Európai Bizottság a bírálatok ellenére továbbra is a jelenleg használtnál lényegesen kevesebb növényvédőszer-használatát szorgalmazza a mezőgazdaságban.

A növényvédő szerek használatának csökkentése teljesen lehetséges a terméshozam vagy a minőség veszélyeztetése nélkül

– mondta az Európai Bizottság a Német Sajtóügynökség megkeresésére. Számos példa és tanulmány bizonyítja, hogy a gazdálkodók csökkenthetik a növényvédő szerek, azaz peszticidek használatát és pénzt takaríthatnak meg anélkül, hogy befolyásolnák a betakarítás mennyiségét vagy minőségét.

Az Európai Bizottság körülbelül két hónapja ismertette a megfelelő terveket, és azóta többször is kritizálták a projektet. Németországból Alsó-Szászország mezőgazdasági minisztere, Barbara Otte-Kinast (CDU) azt mondta, hogy ez számos gazdaságának a végét jelentheti. – A német belföldi élelmiszertermeléssel búcsúzunk az önellátástól – mondta a politikus. A számla jelentős korrekciójára számít. Ezt még meg kell vitatni és jóvá kell hagyni az uniós országoknak és az EU Parlamentnek. A gazdák részéről is érkezett tiltakozás. Az alsó-szászországi gazdálkodók nemrég azt mondták, hogy az Európai Bizottság tervei veszélyeztetik a fogyasztók biztonságos élelmiszerellátását.

Az Európai Bizottság viszont élelmiszerbiztonsági kockázatot lát a vegyszerek korábbi használatában.

Ha továbbra is úgy folytatjuk, mint korábban, az veszélyezteti a természeti erőforrásokat, az egészségünket, az éghajlatot és a gazdaságot

– áll a közleményben. A peszticidek például elpusztítják a beporzókat, amelyek nélkülözhetetlenek a mezőgazdaság számára. Az EU-ban már most is hiány van a beporzóktól függő növények művelési területen.

Néhány nappal ezelőtt a gazdák mintegy 200 traktorral tüntettek Bonnban a projekt ellen. A rendőrség szerint körülbelül 500-an vettek részt. A CDU politikusa, Norbert Lins bírálta a tiltakozást, hogy bizonyos védett területeken teljesen be kell tiltani a növényvédő szerek használatát.

A német Szövetségi Fogyasztóvédelmi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal adatai szerint Németországban körülbelül 950 növényvédő szert engedélyeztek, amelyekben jó 280 hatóanyagot használnak fel. A szereket például rovarok vagy más állatok, gombák vagy gyomok ellen alkalmazzák – írt a proplanta német mezőgazdasági szakportál.

Bärbel Gerowitt, a Rostocki Egyetem munkatársa hangsúlyozza, hogy a kevesebb vegyszer használatának kihívása nem új keletű.

Az egész szektornak tulajdonképpen 30 éve volt, hogy megszokja ezt a gondolatot

– említette a professzor. A termelők szempontjai mellett azonban a társadalomnak is be kell kapcsolódnia a folyamatba. Ennek megfelelően a fogyasztóknak át kellene gondolniuk, hogy mit vásárolhatnak, vagy mennyit fizetnek az élelmiszerekért – tette hozzá.



Forrás: agroinfóm, Gadóc György







Kövessen minket