Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Bolgár mezőgazdasági termelők támogatását

2022.08.26. 7:01:00


Az Európai Bizottság 218 millió eurós (~87,2 milliárd forintos) bolgár programot hagyott jóvá meghatározott mezőgazdasági termelők támogatására az ukrajnai orosz invázió összefüggésében.

Margrethe Vestager, a Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa elmondta:

„A mezőgazdasági ágazatot különösen súlyosan érintette az orosz ukrajnai invázió és a kapcsolódó szankciók miatti energiaárak és egyéb inputköltségek emelkedése. Ez a ma jóváhagyott 218 millió eurós program lehetővé teszi Bulgária számára, hogy támogassa a jelenlegi geopolitikai válság által érintett mezőgazdasági termelőket.”

Az intézkedésben részt vehetnek az egyes mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyeket érintett a jelenlegi geopolitikai válság és az ahhoz kapcsolódó energia-, műtrágya- és egyéb inputköltségek áremelkedése. szankciókat. A rendszer a következő mezőgazdasági termékek elsődleges termelésére vonatkozik: kérődzők, lovak, méhkasok, gyümölcsök és zöldségek (különösen saláták és cukkini), rózsaolaj, borszőlő, diófélék és dohány.

E program keretében a jogosult kedvezményezettek korlátozott összegű támogatásban részesülhetnek közvetlen támogatások formájában. A kedvezményezettenkénti támogatás összegét az állatok száma és a mezőgazdasági terület hektárjai alapján számítják ki.

A Bizottság megállapította, hogy a bolgár rendszer megfelel az ideiglenes válságkeretben meghatározott feltételeknek. A támogatás kedvezményezettenként nem haladja meg a 62 000 eurót (24,8 millió forintot) és legkésőbb 2022. december 31-ig folyósításra kell, hogy kerüljön.

A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a bolgár rendszer szükséges, megfelelő és arányos egy tagállam gazdaságában bekövetkezett súlyos zavar orvoslásához, összhangban az EUMSZ 107. cikke (3) bekezdésének b) pontjával és az ideiglenes válságkezelési keretben meghatározott feltételekkel. Ennek alapján a Bizottság az uniós állami támogatási szabályok értelmében jóváhagyta a támogatási intézkedést.



Forrás: MM







Kövessen minket