Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Europol: Dohánycsempészeket fogtak el Lengyelországban

2023.02.22. 9:19:00


Dohányterméket csempészett Fehéroroszországból az Európai Unióba az a szervezett bűnözői csoport, melyet nemrégiben a lengyel hatóságok segítségével felszámoltak, a szervezet 15 tagját előállították és mintegy 2 millió euró (mintegy 760 millió forint) készpénzt lefoglaltak – tájékoztatott az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol hétfőn.

Az uniós szervezet jelentése szerint a bűnözők ellen eredetileg kábítószer-kereskedelem miatt folyt nyomozás Hollandiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban.

Hírszerzési információk segítségével tárták fel, hogy a gyanúsítottak nagy mennyiségű dohányterméket csempésztek Fehéroroszországból az Európai Unióba, Lengyelországba.

A bűncselekményből származó bevételt különböző konverziós módszerekkel, ingatlanbefektetésekkel, drága luxuscikkek vásárlásával és kriptovaluták használatával mosták tisztára.

A bűnözők lehallgatott telefonjai titkosított adatainak elemzése segítségével olyan helyszíneket is azonosítottak, amelyeket a bűnözők nagy összegű készpénz elrejtésére használtak – írták.

A művelet során a csoport 15 tagját állították elő és 18 embert vád alá helyeztek.

Jelentős mennyiségű készpénzt, ezüst- és aranyérméket és -rudakat, arany ékszereket, értékes karórákat és hét luxusautót lefoglaltak. A lefoglalt tárgyak értéke meghaladja a kétmillió eurót

– közölték.

A nyomozók emellett elektronikai eszközöket vettük magukhoz, amelyek bizonyítékokkal szolgálhatnak kriptovalutákról, készpénzátutalásokról és valutaátváltásokról – tették hozzá.

 



Forrás: mtv







Kövessen minket