Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Elhagyják Oroszországot a nemzetközi gabonakereskedők

2023.04.14. 8:40:00


A Cargill Inc. bejelentette, hogy hogy júliustól nem kezeli legnagyobb búzaszállítója, Oroszország terményeit az exportterminálján.

A fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjében lévő gabonaterminálban részesedéssel rendelkező Cargil-közleményben arról nem esik szó, hogy megválik-e ottani eszközállományától, de a lépés újra felerősítette a globális gabonaellátást a 13 hónapja tartó háború miatt övező aggodalmakat.

Egy másik globális gabonakereskedő vállalat, a Viterra oroszországi vezetősége önálló orosz gabonaexportőr leányvállalat létrehozását tervezi, miután a nemzetközi cég beszünteti exporttevékenységet az országban, közölte Nyikolaj Demjanov, a vállalat orosz irodájának vezetője a Reuters-szel. A Viterra és egy szankciók sújtotta orosz bank, a VTB közösen birtokolnak egy fekete-tengeri gabonaterminált. A Viterra közölte, hogy megvizsgálja, milyen feltételek mellett tudná átruházni oroszországi üzletágát és eszközeit.

Az orosz mezőgazdasági minisztérium külön közleményt adott ki arról, hogy Viterra döntése nem befolyásolja az exportált orosz gabona mennyiségét.

A Louis Dreyfus Company július 1-jén állítja le az oroszországi gabona exportját, jelentette be a vállalatcsoport csatlakozását a többi globális kereskedőhöz, akik kivonulnak a világ legnagyobb búzaexportáló országából.

Mint ismeretes, a legtöbb nemzetközi gabonakereskedő leállította új oroszországi beruházásait, amikor Oroszország tavaly lerohanta Ukrajnát, de továbbra is szállítmányoztak orosz búzát. Egy mezőgazdasági tanácsadó vállalat, a SovEcon becslése szerint 2022. júliusa és 2023. márciusa között a Viterra körülbelül 2,4 millió tonna búzát szállított ki Oroszországból, a Cargill 1,6 milliót, a Dreyfus pedig 0,8 millió tonnát.



Forrás: Reuters, Fotó: GTR







Kövessen minket