Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A kormány csendben enyhíti az ukrán gabonatilalmat

2023.05.15. 6:50:00


Enyhén lazít a kormány az ukrán gabonaimport tilalmán. Egyes érzékenynek minősülő mezőgazdasági termékek bejuthatnak az ország területére a veszélyhelyzet ideje alatt is. 

A most a Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás enyhén lazít az áprilisban az Európai Bizottság és Kijev által is bírált magyar gabona importtilalmon.

Az Ukrajnából származó, érzékenynek minősülő mezőgazdasági termékek, mint például a zab, a búza és a szójabab, Magyarország területére bejuthassanak veszélyhelyzet ideje alatt is. Az érintett termékeket csak akkor szállíthatják át az országba, ha a behozatal napjától számított 15 nap alatt elhagyják a területet – idézi a rendeletet a portfolio.hu.

A rendelkezések csak az érzékeny termékek Magyarországra történő fuvarozása során lesznek alkalmazandók, amelyeket 2023. május 2-án vagy azt követően szállítanak át Ukrajnából.

Az érzékeny termékekre vonatkozó korábbi rendelkezések módosításán túl, a kormány által meghozott új szabályok célja az, hogy biztosítsák a magyar mezőgazdasági termelők érdekeit és védelmüket, valamint minimalizálják az Ukrajnából származó termékek behozatalából eredő egészségügyi és biztonsági kockázatokat – derül ki az indoklásból.

                 



Forrás: 168.hu, fotó: agrárium7







Kövessen minket