Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Pénzügyi növekedés, sikeresen lezárt beruházás – erős évet zárt a Continental Dohányipari Zrt.

2023.06.01. 6:29:00


2022-ben is folytatta növekedését Sátoraljaújhely egyik legnagyobb munkaadója, a sátoraljaújhelyi dohánygyárat tulajdonló Continental Dohányipari Zrt. Az év mind pénzügyi-, mind értékesítési és stratégiai szempontból eredményesnek bizonyult a társaság számára: mindamellett, hogy a Continental számos termékcsoport eladási mutatóit növelni tudta, az árbevétel 63,7 milliárd, az adózott eredmény pedig 8,2 milliárd forintot tett ki – előbbi közel 13, utóbbi mintegy 30 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. Az év kiemelt eseményeként emellett a társaság sikerrel zárta közel 10 milliárd forint értékű, egy új dohányelőkészítési-csarnok átadását is magában foglaló beruházását.

Pénzügyi eredmények, értékesítési tendenciák

A külső gazdasági kihívások ellenére is eredményesen zárta a Continental Dohányipari Zrt. a 2022-es üzleti évet. A társaság éves beszámolója alapján az árbevétel a 2021-ben realizált 56 milliárd forintról közel 13 százalékot emelkedve 63,7 milliárd forintra nőtt, az adózott eredmény pedig elérte a 8,2 milliárd forintot, amely mintegy 30 százalékos növekedést jelent a 2021. évi 6,4 milliárd forinthoz képest.

A növekedéshez jelentősen hozzájárult, hogy a társaság mind a cigaretta, mind a természetes burkolású szivarka, mind az expandált dohány eladásokat növelte 2021-hez képest. Ugyan a fogyasztási dohány- és vele együtt a hüvelyeladások, a nemzetközi piacok zsugorodását lekövetve csökkentek, a társaság ezen termékcsoportok esetén is erős pozícióval rendelkezik.

A 2022-es év mérföldkövei

A 2022-es évet a Continental eddigi legnagyobb volumenű beruházásának sikeres zárása fémjelezte: a közel 10 milliárd forint értékű fejlesztés keretében átadásra került az új dohányelőkészítési-üzemcsarnok, amelyet a dohánygyár megnövekedett dohányvágat igénye tett szükségessé. Az üzemcsarnok, amelynek kivitelezését és a termelési láncba való integrálását a termelés leállítása nélkül, folyamatos üzemelés mellett valósította meg a társaság, a termelési kapacitás, a robotizáció és a versenyképesség szempontjából is meghatározó állomásnak tekinthető a Continental életében.

Fontos mérföldkő volt ezen túl a második dohányexpandáló-üzem működési rendjének kiterjesztése, amely novembertől teljes kapacitással, 4 műszakos munkarendben szolgálja ki az expandált dohányra irányuló, megnövekedett nemzetközi igényeket.

A dolgozók támogatása, bér- és juttatási rendszerük fejlesztése szintén az év fókuszpontjai között szerepelt, amelynek keretében a társaság összesen 300 ezer forint értékű rezsiköltség-kompenzációs juttatást biztosított minden munkavállalója számára a fűtési szezon során, a novembertől áprilisig tartó időszakban.

Előretekintés a 2023-as évre

Amellett, az elért eredmények tovább szilárdították a társaság jelenlegi piaci pozícióját, a növekedési tervek számára is megfelelő alapot biztosítanak, amelyek az eladási mutatók további erősítését, és az infrastruktúra fejlesztését egyaránt magában foglalják.

„A 2022-es, számos tekintetben kiemelkedő évet követően, a továbbra is nehéz gazdasági környezet miatt óvatosan tekintünk 2023-ra: a fókuszt elsősorban a jelenlegi piaci pozíciók megtartására, a növekedési esélyek kihasználására helyezzük, amely reális lehet több termékcsoport esetében is. Fontos aspektusként tekintünk továbbá a dohánygyárat kiszolgáló infrastruktúra fejlesztésére, amelynek keretében többek között a bővülő előkészítési kapacitás következtében keletkező raktárkapacitási hiányok enyhítése céljából év elején megvásárolt, készáru-raktárnak szánt ipartelep fejlesztését is megkezdjük” – mondta el Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója.



Forrás: Continental Dohányipari Zrt.







Kövessen minket