Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Encsencs bemutatkozik

2006.01.31. 16:35:36



Köszöntjük Önt Encsencsen, e 2059 fő lélekszámú Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei, Dél-Nyírségi községben.

Meghívjuk, hogy legyen vendégünk és nézzen szét egyre szépülő településünkön



Községünk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyáben a Nyírbátor-Nyírábrány útvonaltól 2 kilométerre nyugati irányban, a nyírségre jellemző homokdombok között található.



Területe 3191 ha, lakosainak száma 2059 fő.




EmlékműÖnálló önkormányzatú település, melynek neve először 1321-ben tűnik fel "Enchenck" alakban okleveleken.

A középkorban a Báthori, Rakamazi, Zeleméri családok a gazdái a településnek.

A XV. században a ... család, a XIX. század első felében pedig a Károlyi család volt a földesura a községnek. A II. világháborúban a környék legtöbbet szenvedett települése Encsencs volt, mivel a zsidó lakosságon kívül szinte minden férfit elhurcoltak. Összesen 179 főt. Emléküket a község központjában emlékmű őrzi.






Református TemplomA település lakossága főleg földműveléssel foglalkozott, és foglalkozik jelenleg is (számos egyén a munkaidejének letelte után).

A régi hagyományokkal rendelkező növényi kultúrákat termesztik, mint a rozs, kukorica, burgonya, dohány, alma, zöldségfélék.



Encsencs község az Észak-Alföldi Régió Dél-Kelet Nyírségi települése, mely a rendszerváltozásig "Zsákfalu" volt, ezt a viszonylagos bezártságot szüntette meg az 1990-es évek elején megépítet Encsencs-Nyírbéltek összekötő út.






Katolikus TemplomSzép látvány a település műemlék jellegű református temploma, valamint a katólikus templom. Muzeális jellegű épület még a század elején a mezőgazdasági termékek feldolgozására épült Szeszgyár, amely még az 1980-az években működött is, sőt a gőzgépek mai napig megtalálhatók az épültben.



A jellegzetes akác, tölgy és fenyő erdeivel megkapó a táj szépsége. Ezt a természeti adottságot kihasználva az önkormányzat 1993-ban épített egy szabadidő központot, mely kilátót, focipályát, kerékpáros cross pályát, íjász lőteret, menedékházat, szalonnasütő helyet, bográcsozó-főzési helyeket foglal magába, mely a falu lakosságának, az idelátogató embereknek ad pihenési, kikapcsolódási lehetőséget. Komoly hagyományokkal rendelkezik a község lövészklubbja, melynek tagjai szép sikert könyvelhetnek el. Lőterünk a település határában akác- és nyárfákkal szegélyezett szép, rendezett környezetben található.



Encsencs község weblapja itt indítható !







 


 


 


 


 


 


 









Kövessen minket