Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Tanácsok a dohánytermelőknek: kíméletes talajművelés, öntözés, ültető víz

2009.05.04. 13:56:00

Tanácsok a dohánytermelőknek: kíméletes talajművelés, öntözés, ültető víz

2009.05.04. 



Az ULT Magyarország Zrt és a Nyidoter Kft az elmúlt héten közös palántaszemlét tartott, külső kollégák bevonásával.



Szemléken megállapítottuk, hogy a megtekintett fóliasátrakban a kiültetésre alkalmas palánták kondíciója és egészségi állapota megfelelő volt. Nem tapasztaltunk semmi olyan rendellenességet, melye a termelő figyelmét fel kellett volna hívni. A palánták nagyésze ültethető állapotú lesz a hét második felére.







Sajnos az elmúlt hetek aszálya, és az időnként viharos erősségű szél a leendő dohányterületek talaját teljesen átszárította. Az időjárás kedvezőbbé válására (megfelelő mennyiségű és eloszlású csapadék, szélcsendes enyhén meleg nappalok) a meteorológiai előrejelzések szerint kicsi az esély.







Mit lehet ilyenkor tenni? Merül fel a kérdés minden termelőben. A megoldást egyszerre több helyen kell keresnünk, melyek véleményem szerint az alábbiak:



• Palánta: Elsősorban a palánták edzettsége a legfontosabb! Lassú, folyamatos, egyenletes intenzitású neveléssel (nem egyszeri, nagyadagú nitrogén műrtágya alkalmazásával!) erősebb szárú, jó szöveti felépítésű növényeket állíthatunk elő. Tovább javíthatjuk a kiültetett palánták túlélési esélyeit, ha a palántáinkat többször is megnyírjuk. Ezzel a technológiai beavatkozással csökkentjük a növények párologtató felületét, növeljük a hasznos gyökértömeget, szilárdítjuk, egyben nyújtjuk a növény szárát, mely tulajdonságok az ültetésnél igen hasznosak.



• Öntözés, ültető víz: Természetesen öntözni kell minden olyan területen ahol erre lehetőség van. Az öntözés talajtípustól függően az ültetést megelőzően igen hasznos, de nem mentesít bennünket az ültető víz elhagyása alól. Az ilyen területeken az újbóli öntözést csak a palánták megeredése után alkalmazzunk, mert egyébként „elkényelmesítjük” a növényeket. Az ültető víz alkalmazása jobb körülmények között is alapvető technológiai elvárás, most viszont megkerülhetetlen. Minden termelői magyarázat, ami az ültető víz alkalmazásának kiváltásáról szól, szerintem csak önámítás, melyet az élet már sokszor bebizonyított! További előnye, hogy segítségével a gyökérzónába kijuttatható starter műtrágya, (elsődlegesen vízoldható, könnyen felvehető foszfor) valamint a talajfertőtlenítők.



• Kíméletes talajművelés: Nagyon fontos technológiai elem. Sajnos sok termesztési körzetben általánossá vált a nagy fordulatszámú talajmaró eszközök alkalmazása. Egy kedvező csapadék eloszlású évjáratban ennek az eszköznek az alkalmazása a talaj szerkezetének lerombolásán túl nem mindig észrevehető. Egy aszályos évjáratban, viszont a talaj felső, művelt rétének elporlasztásával a még meglévő talajnedvesség is elpárolog. Ezt követően egy esetleges heves zápor a lisztté őrölt talajt leveri, az levegőtlenné válik, nedvességét gyorsan veszti. Más talajművelési beavatkozások után is a lehető leggyorsabban zárjuk a talajfelszínt, ezzel is csökkentve a művelt réteg kiszáradását.



Fekete Tibor ULT Magyarország Zrt

Fotók: Dr. Princzinger Gábor













Kövessen minket