Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Biomassza üzemű dohányszárító telepek Olaszországban

2016.02.17. 8:55:00


A DOFER ZRT. szakemberei és termelői 2014. őszén Olaszországban felkeresték a GOME Hi-Tech Resource és Technoenergy cégek Citta di Casetello (Perugia) közelében lévő referenciatelepét. Tavaly nyáron az AGRICOOPER Szövetkezet, Santa Fistai telephelyén 56 gázüzemű szárítókamra fűtését alakították át biomassza tüzelésű, központi vezérlőrendszerűre. A projekt kezdési időpontja 2014. június 5., befejezése 2014. augusztus 5. volt.

A hőközpontban lévő 5,0 MW teljesítményű, faaprítékkal működő biomassza tüzelésű kazánnal biztosítják a rendszer hőellátását, emellett egy ugyanilyen teljesítményű gázkazán is rendelkezésre áll biztonsági tartalékként.

A tüzelőanyagot automata töltőmechanizmus juttatja el az aprítéktárolóból a kazánhoz. A hőközpontban három keringtető szivattyú található. Egyikük a forró vizet juttatja el a kazántól a szárítókamrák víz-levegő hőcserélőjéhez, a második a hidegvizet keringteti vissza a hőtermelő egységhez, a harmadik pedig vésztartalékként szolgál meghibásodás esetére. A víz jól szigetelt, fém csőrendszerben kering. A szárítókamrák működését illetve a rendszer működésének összehangolását központi vezérlőegység irányítja, de a kamrák saját vezérlőpanellal is el vannak látva, így egyedi kamravezérlésre is van lehetőség. Vevőre szabott szoftver segítségével a távfelügyelet is biztosítható.

A rendszer működésének összehangolásával a szárítási folyamat során +/- 0,1 oC maximális eltérés érhető el a betáplált szárítási diagramhoz viszonyítva. Mivel a hőtermelés pontosan igazodik a kamrák optimalizált hőigényéhez, a vízelosztó csőrendszer tökéletesen szigetelt és a szárítókamrák közös kamrafallal rendelkeznek, a rendszer energiahatékonysága igen magas, 93% felett van. Az olcsó, megújuló energiaforrás felhasználása még költséghatékonyabbá teszi a szárítást. Mindezek következtében a rendszer üzemeltetése nagyon környezetkímélő. A digitális szárításvezérlés következtében jelentősen javul a fűtés/párásítás hatékonysága, ami hozzájárul a végtermék jó minőségének a biztosításához.

A szövetkezet 2014-ben 730 tonna szárított Virginia dohányt termelt. A szárítás során 2 kg faaprítékot használtak fel 1 kg szárított dohányra vetítve, melyet 0,07 EUR/kg egységáron szereztek be. Az energetikai és technológiai korszerűsítést megelőzően ehhez 0,75 m3 / kg földgázra volt szükség, melynek köbméterenkénti ára 0,38 EUR volt. A korszerűsítés eredményeképpen a szárítás tüzelőanyag költségét kilogrammonként 0,15 EUR-ral tudták lecsökkenteni. Ezzel közel 110 ezer EUR költséget tudtak megtakarítani, ami 52%-os energiaköltség megtakarítást jelent. A fejlesztési beruházás teljes összege 700.000 EUR körül volt, melyhez 50% támogatást vettek igénybe. A beruházás megtérülési ideje 3 év körül van.

Az UNITAB kongresszus során, a magyar delegáció is megtekintett egy másik GOME Hi Tech Resource & Technoenergy referenciatelepet San Giustinoban, ahol 22 db olajtüzelésű kamrát alakítottak át szintén faapríték tüzelésű, központi fűtési rendszerűre. Itt 2,4 MW teljesítményű kazán biztosítja a rendszer hőellátását és tartalékként rendelkezésre áll még egy ugyanilyen kazán is. Ebben az esetben 74%-os költségmegtakarítást értek el. A beruházás teljes összege 350 ezer EUR körül volt, a támogatás aránya ebben az esetben is 50%. A várható megtérülési idő 2 ½ év. (lásd jpg. 1. és 2.)

A GOME & Technoenergy kooperáció 2003 óta 18 dohányszárító telep energetikai és technológiai korszerűsítését végezte el Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban. Ezen időszak alatt több mint 450 szárítókamra működését állították át, többségében biomassza üzeműre.

A GOME Hi Tech Resource saját biomassza kazánnal ellátott, egyedi szárítókat is forgalmaz.

A GOME-HTR szárítókamrái és technológiai berendezései (www.gome.it), és a Technoenergy együttműködésével gyártott (www.technoenergy.it) komplett szárítórendszerek is szerepelnek a mezőgazdasági gépkatalógusban.



Forrás: .







Kövessen minket