Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohánytermesztő települések Magyarországon III.

2020.05.29. 6:46:00



 Pomázi István

A harmadik település Pócspetri

 

 

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye délnyugati részén, a Nyírségben a híres búcsújáró hely Máriapócs mellett fekvő település. Nyíregyháza 27 km, Nyírbátor 14 km, Mátészalka 34 km, Kállósemjén 6 km, Nagykálló 14 km, Máriapócs 3,5 km távolságra található.



Pócspetri nevezetességei:

  • „Szent Kereszt Felmagasztalása „katolikus templom, Parókia
  • Polgármesteri Hivatal épülete (volt Irinyi kastély)
  • Kilátó
  • Szabadtéri szobrok / emlékművek: „Erzsébet szobor”, Emlékmű hősi halottainkért, 1948 június 3.-ai emlékmű
  • Nepumuki Szent János szobor

 

 

 

 

Tamás György Polgármester Úr az alábbiakat közölte:

Pócspetriben a dohánytermesztésnek tradíciója és hagyománya van. A magyar mezőgazdaságnak egy olyan ágazatáról van szó, ami több évtizedes múltra tekint vissza. A rendszerváltás előtti nagyüzemi és kistermelői dohánytermesztésről beszélünk. Az utóbbi három évtizedben az egyéni vállalkozások technológiai fejlődése az említett kultúrában olyan nagymértékű, és mondhatjuk a nagyüzemekben világszínvonalú, hogy összességben a magyar dohány minősége még mindig meghatározó Európában.

A 60-as, 70-es, 80-as években a kis családi dohánytermelésnek nagy hagyománya volt. Lehetőség volt az integrált és önerős termelésre is, pár száz négyszögölen is megtermelték, ami jó kiegészítésként szolgált a családi költségvetésben.

A mai nap sajnos a sok kézi munkaigényű kultúra művelése, humán erőforrás csökkenése miatt veszélybe került. Az elmúlt évtizedekben meghatározó megélhetési lehetőség volt Pócspetriben is, de az új munkalehetőségek megváltoztatták az igényeket, ezáltal drasztikusan csökkent a kézimunkára fogékony és alkalmas munkavállaló.

A térség sokat köszönhet a dohánytermesztésből adódó megélhetési lehetőségnek, generációkon keresztül jelentett anyagi biztonságot ez az igényes, sokrétű mezőgazdasági tevékenység.

 

 

A képek a Petri Szövetkezetnél készültek.

 



Forrás: Pomázi István vezérigazgató Dofer Zrt







Kövessen minket