Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Üzemi fajtakísérletek szemléje, 2021. június

2021.06.28. 6:45:00


 

 Dr. Varga Lajos

 

Az ULT Magyarország Kft. - Nyidoter Kft. - Agroport-D Kft.  közös üzemi fajtakísérletének szemléje 2021. június 22-én került elvégzésre. A szemlén részt vettek az ULT Magyarország Kft., a Nyidoter Kft., az Agroport-D Kft. kollégái, illetve a kísérleteket beállító termelők. A virginia fajtacsoport kísérletei két termelőnél kerültek beállításra. A Sirokkó Kft. területén, Ófehértón, illetve Sztankula János területén Nyírkarászon.  Mindkét kísérletben a Vj 23, a Vj 24 és a Vj 25 fajtajelölt szerepel kontroll fajta mellett. A burley fajtacsoport kísérletei Barnáné Katona Mária, Biriben lévő, illetve Malom Éva Olcsvaapáti termelő területén került beállításra, a Pallagi 5 mellett a Pj 14 és a Pj 15 fajtajelöltekkel.

Az ültetvények minden kísérleti helyszínen jól beálltak, a táblák gondozottak, jó kultúrállapotúak, köszönhetően a termelők gondos és lelkiismeretes munkájának.

Az ültetéstől kezdődő hidegebb hetek utáni felmelegedés kedvezett a növények fejlődésének. A virginia ültetvényekben van lehetőség öntözésre, mely a héttel bezárólag mindkét helyszínen elkezdődött. Minden kísérleti helyszínen minden fajtajelölt/kontroll fajta vírusfertőzöttsége felvételezésre került. Az ültetvényekben a vírusfertőzöttség rendkívül alacsony, a legtöbb esetben egyáltalán nem találtunk fertőzött töveket a mintatereken. Ebben szerepet játszhatott a vektorok felszaporodására kedvezőtlenül hosszú hűvös tavasz, illetve a növények fejlődése szempontjából kedvezőbbé vált időjárás, illetve a termesztéstechnológia betartása.

Ezek az alkalmak nagyon jó lehetőséget nyújtanak a kísérletben szereplő fajták megismerése mellett az aktuális termelést/feldolgozást érintő jelenlegi és jövőbeli kérdések, aktualitások kölcsönös megismerésére, információcserére.

A kísérleti ültetvények következő szemléje július második felében lesz.



Forrás: Dr. Varga Lajos







Kövessen minket