Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Referenciafarm Ófehértón. (ahonnan minden elindult…)

2021.12.02. 8:25:00



   Fekete Tibor

A hetvenes évek eleji technikai, technológiai fejlesztéseket követően a dohányipar szakmai vezetése szükségszerűnek látta a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején a dohánytermesztés technológiájának újbóli, minden területre kiterjedő fejlesztését.

Ebben a folyamatban kiemelkedő érdemei vannak Budapesti Dohányfermentáló Vállalat szakembereinek, akik Pénzes László igazgató úr irányításával, több irányú technológiai fejlesztéseket hajtottak végre az akkori Virginia dohány termesztés területén. Véleményem szerint ennek a fejlesztési igényének a felvetésében, valamint a fejlesztés irányának a meghatározásában nagy szakmai szerepe volt a UNIVERSAL LEAF TOBACCO akkori agronómiai igazgatójának Mr. Joe M. Glass úrnak, a UNIVERSAL európai régió agronómusának Mr. Jean Paul Reulad úrnak, valamint a Philip Morris International agronómiai igazgatójának Mr. Henk J. Faber úrnak. Ezek a kiváló szakemberek a helyi termesztési körülményeket megismerve az amerikai (NC, VA) és az olaszországi (VE) Virginia dohánytermesztési technológia elemeinek a honosítását látták célszerűnek.

A Budapesti Dohányfermentáló Vállalat első, technológiai fejlesztései egyértelmű sikert hoztak. Akkor, ezen a területen szerintem a NYIDOFER Rt. pillanatnyi lépéshátrányba került a társvállalattal szemben. A fenti külföldi szakemberek,(akik később szakmai vezetőim is lettek), a NYIDOFER Rt vezetőit is arról próbálták meggyőzni, hogy mi is indítsuk el a szükséges és elengedhetetlen termesztéstechnológiai fejlesztéseinket. Jól látták, hogy dohányipar privatizációját követően  a megváltozott piaci körülmények hatására létrejött új vevői igényeket már nem fogja tudni kiszolgálni a cégünk, így piacot fogunk veszíteni.

A szakemberek őszinte véleményét és segítő szándékú tanácsát Lakatos András igazgató úr elfogadta és elindult a Philip Morris – Universal Leaf Tobacco – NYIDOFER Rt szakmai együttműködése, mely egy 5-ha nagyságú (+ vetésváltás) referenciafarm kialakítására és működtetésére szólt. A referenciafarmnak az volt a célja, hogy a későbbiekben ez a gazdaság biztosítson helyet a különböző kísérleteknek, megfigyeléseknek, fajtabemutatóknak és az alkalmazott termesztéstechnológiája legyen követendő példa a hazai dohánytermesztők számára. A gazdaság Tóth Sándor Ófehértói területén lett létrehozva, ahol számos bemutatót tartottunk. A programot Bodó László osztályvezető úr irányította, melyben együtt dolgoztam vele.

Korábban is voltak hasonló fejlesztések a dohánytermesztés történetében, de ez volt az első, mely a technológia minden egyes elemére kiterjedt.

A referencia farm, ma is létezik, ahol az éves Virginia fajtakísérleteinket végezzük, valamint a különböző kártevő megfigyelési programunkat. Tóth Sándor és családja áldozatos munkával a hazai dohánytermesztés egyik legmeghatározóbb személyisége lett. Az általuk előállított Virginia dohány minden évben az egyik legjobb minőséget állítja elő. Az évek során a farm példáit számos dohánytermelő követte, mely jó alapot biztosított a későbbi technikai és technológiai fejlesztéseinkhez. A kilencvenes években, az ULT Magyarország Zrt. Bittner Imre vezérigazgató úr irányításával olyan mértékű technológia fejlesztési és beruházási programot valósított meg az együttműködő dohánytermelői partnereivel, melyre ritkán van példa a mezőgazdaság más területein.

 



Forrás: Fekete Tibor







Kövessen minket