Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Számos támogatási lehetőség várható a megújuló energia, benne a biomassza hasznosítása terén

2023.02.14. 12:34:00


A biomassza alapú gazdaságban rejlő lehetőségek lehető leghatékonyabb kiaknázása nemzetgazdasági szinten fontos. A körforgásos gazdaság célkitűzéseinek eléréséhez - beleértve a biomassza hasznosítás fokozását is - a KAP Stratégiai Terv több beavatkozása közvetett módon járul hozzá:

 

-Az „RD04b_E03_FOF_73” kódszámú „Mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez kapcsoló zöld beruházások támogatása” beavatkozás elsődleges célja a mezőgazdasági termékek értéknövelését és a piacra jutást elősegítő, technológiai fejlesztést célzó beruházások támogatása, valamint kiemelten a mezőgazdasági termékek értéknövelésével összefüggő, erőforrás- és energiahatékonyságot célzó fejlesztések támogatása. Ugyanakkor a beavatkozás olyan körkörös biomassza alapú gazdaság modellt követő projektek végrehajtását is ösztönzi, melyek a lokális biomassza-források felhasználására épülnek és a képződő melléktermékek hasznosítása is fontos szempont.

Letöltés:        RD04b_E03_FOF_73 - Mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez kapcsoló zöld beruházások támogatása

 

-Az „RD01c_E01_FRM_73” kódszámú „Mezőgazdasági üzemek zöld beruházásainak támogatása” beavatkozás alapvető célja a mezőgazdasági üzemek energia önellátásának növelése és az energiafüggőség csökkentése, valamint az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiaforrások kiaknázásának támogatása, illetve a mezőgazdasági eredetű szén-dioxid kibocsátás csökkentése. A beavatkozás szintén ösztönzi az olyan körkörös biomassza alapú gazdaság modellt követő projektek végrehajtását, melyek a lokális biomassza-források felhasználására épülnek és a képződő melléktermékek hasznosítása is fontos szempont (pl.: talajjavítás).

Letöltés:      RD01c_E01_FRM_73 - Mezőgazdasági üzemek zöld beruházásainak támogatása

 

-Az „RD52_R12_BIC_77” kódszámú „Vidékfejlesztési együttműködés a biomassza alapú gazdaság fejlesztéséért” beavatkozás célja, hogy együttműködésen alapuló fejlesztéseket támogasson, amelyek eredményeképpen innovatív megoldások, mint termék vagy szolgáltatás jöjjenek létre a helyben képződő, eddig nem kihasznált vagy alulhasznosított biomasszák felhasználásával. Körforgásos, bio-alapú és együttműködés alapú szemlélet és jó gyakorlatok alkalmazásának elősegítése a helyi közszolgáltatások terén szintén célja, így illeszkedik a körforgásos gazdaság alapelveibe. További célja még a beavatkozásnak a melléktermékek, hulladékok, maradványok hasznosítása is.

Letöltés: RD52_R12_BIC_77 - Vidékfejlesztési együttműködés a biomassza alapú gazdaság fejlesztéséért



Forrás: Magyarország KAP stratégiai terve 2024-2027







Kövessen minket