Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Megkésett a dohányültetés Közép-Olaszországban

2023.06.02. 7:28:00      Fekete Tibor
  agronómiai igazgató,
ULT Magyarország Kft.

 

Nagy késésben vannak a Virginia dohánytermelők az idei területeik beültetésével Közép-Olaszországban. A kedvezőtlen, igen csapadékos és hűvös tavaszi időjárás miatt a 2023-as dohány területek csak 70%-a lett beültetve május végéig. Umbria térségében a magas agyagtartalmú talajok annyira átáztak az intenzív tavaszi esők miatt, hogy a szükséges talaj előkészítési munkákat, csak május közepén tudták a termelők elvégezni. A palántáikat minimum 7 alkalommal kellett megnyírni, azokat ültethető állapotban tudják tartani.

A nehézségek ellenére a termelők bizakodóak és az alkalmazott technológiájuk több területén is fejlesztéseket hajtanak végre. A fejlesztések főbb területei a következőek. Tovább kívánják csökkenteni megfelelő gépesítéssel az élőmunka felhasználást, csökkentik a felhasznált energia mennyiségét és egyre többen alkalmaznak csepegtető öntözést.

Néhány éve Közép-Olaszországban nem volt csepegtető öntözés, ma a területeik több, mint 60%-a ezzel az öntözési móddal ellátott. Ennek a technológiai váltásnak három fő oka van.

1, Takarékosság a felhasznált öntöző vízzel. 2022-ben a helyi hatóságok jelentősen korlátozták a felhasználható víz mennyiségét a nagyfokú aszályból eredő vízhiány mérséklése miatt.

2, Folyamatos tápanyag ellátás. A csepegtető öntözéssel együtt a vízben oldott tápanyagokat is kijuttatják a növény gyökérzónájába, mely egyenletes, jól fejlett ültetvényt eredményez.

3, Védekezés a fonálférgek ellen. 2023-tól az olasz hatóságok csak olyan növénvédőszer használatát engedélyezik fonálféreg kártétl ellen, melyek kizárólag csepegtető öntözéssel juttathatóak ki a gyökérzónában. Ezzel az eljárással a védekezés hatékonyabb és egyben kisebb a környezeti terhelés.

Az olasz termelőket is súlytják a mezőgazdaságot általánosan érintő kedvezőtlen hatások, de azt vallják, hogy „aki nem lép, az lemarad”.

 

 Forrás: Fekete Tibor agronómiai igazgató, ULT Magyarország Kft.Kövessen minket