Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Fajtakísérleti ültetvények első vírus felvételezése – 2023

2023.06.22. 6:49:00


 
     Balogh Dávid
növényorvos agronómus,
    NYIDOTER Kft

Június 20-án elvégeztük a fajtakísérleti program keretében ültetett dohányok vírus felvételezését. Az ültetvényeket szemlézve a tavaly ilyenkor fent álló állapotok ellenkezőjét láthattuk most a földeken, hiszen eddig kedvezően alakultak a környezeti tényezők. A dohány és más egyéb kultúrák is nagyon jó fejlettségi állapotnak örvendnek. Az előző két hétben nagy mennyiségben lehullott csapadékok (50 - 100 mm) következtében találkozhattunk vízállásokkal, de ezek nem fednek le nagy területet.

A négy fajtakísérleti helyszínt bejárva (Biri, Napkor, Ófehértó és Nyírkarász) mindenhol nagyon jó kultúrállapotban lévő ültetvényeket láthattunk, melyek az ültetési idejükhöz mérten nagyon jó fejlettségi állapotban voltak. Minden helyszínen látható és tapasztalható a következetes munka, mely hozzájárul ennek az állapotnak az eléréséhez.

Ami a fertőzöttségi szinteket illeti: a fajtakísérleti ültetvényekben alacsony fertőzöttségi szintet tapasztaltunk, mivel az egyes vírusok jelenléte sehol sem haladta meg a 2 %-ot. A felvételezés alkalmával CMV (Uborka Mozaik Vírus) illetve a dohánytermelők ádáz ellensége a TSWV (Paradicsom Bronzfoltosság Vírus) tünetei voltak fellelhetőek.

A növényvédelmi helyzetet illetően a szemle során az agronómus kollégák beszámoltak arról, hogy néhány helyszínen nagymértékű TSWV fertőzöttség tapasztalható, főként Virginia ültetvényeken. Ilyen jelenséggel az elmúlt években nem találkoztunk, melynek oka jelenleg még tisztázatlan.

A fajtakísérleti ültetvények későbbi vírusfertőzöttségi állapota szerint, várhatóan július második felében lesz a következő szemlénk.

 



Forrás: Balogh Dávid növényorvos agronómus, NYIDOTER Kft







Kövessen minket