Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Stabil a jelene, biztató a jövője a szolnoki dohányfermentálónak

2017.10.16. 10:09:00


A Dofer Dohányfermentáló Zrt. 1997. évi privatizációját követő újraindulásának 20 éves jubileuma alkalmából tartottak pénteken ünnepséget, a rendezvénynek – melyen Szabó István a város vezetése nevében mondott köszöntőt – a RepTár adott otthont.

A Szolnoki Dohányfermentáló Üzem létesítésétől kezdve mindig az egyetemes magyar dohányipar fontos résztvevői közé tartozott, és tartozik ma is. A szolnoki üzem alapításának körülményeiről és időpontjáról nincsenek pontos adatok, egyes források szerint 1864-ben létesült. 1866-ban már dokumentáltan működött, mert a városi közgyűlés megyei határozatra hivatkozva 1866 .november 30.-án felvett jegyzőkönyve szerint 398-as szám alatt a következő döntést hozta: „A dohánybeváltáshoz biztosi minőségben tanácsnok Horváth Sándor úr kirendeltetik.” Az üzem az Attila úton (részben a mostani Mártírok útja nyomvonalán) a Tisza partjához közel, a volt uszálykikötő és az Ó-szolnoki pályaudvar közé épült.

A rendszerváltás után, 1997-ben privatizált cég rövid időn belül stabilizálta korábbi ingatag gazdasági helyzetét, visszaszerezte termelő partnerei bizalmát, korszerűsítette technológiáját, termelésszervezési, logisztikai, informatikai rendszerét alkalmazkodva a szabályozó változásokhoz. Az iparágban zajló változások következményeként hazánkban a Dofer Dohányfermentáló Zrt az egyetlen működő és magyar tulajdonban lévő fermentáló vállalat.Forrás: szolnok.huKövessen minket