Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Szerződnek a dohánytermelők – Termelői fórum a dohányról

2023.03.07. 6:19:00


Elindult az idei szezon az ULT Magyarország Kft.-nél, a termelői fórumok után folyamatosan kötik a szerződéseket a dohánytermelőkkel. A megemelt felvásárlási ár fölött elektromos- és gázár-kompenzációt is biztosít a társaság, így a legmagasabb európai árat fizetik a megyei termelőknek. A tavalyi szezon értékelése és zárása után március 15-én indul a magvetés, majd májusban palántáznak.

Az ULT Magyarország partnerei befejezték a 2022-es dohányszezont, csupán 500 bála vár a raktárban arra, hogy elszállítsák az olaszországi feldolgozóüzembe. Közben elindult a 2023-as szezon. Két termelői fórumon tájékoztatták a partnereket arról, milyenek az új feltételrendszerek, illetve hogyan változik a dohánytermesztés technológiája. Február végén, Máriapócson gyűltek össze a termelők a fenntartható dohánytermesztés idei lehetőségeiről egyeztetni.

„2023-ban át kellett gondolni az egész működésünket, és úgy döntöttünk, hogy elindulunk a közepes minőségű tömegdohányok termesztésének irányába. Így a Virginia dohányoknál egy 20%-os alapáremelést és egy teljesen új felárrendszert alakítottunk ki. Ennek az eredője szerintünk az lesz, hogy 30–32%-kal fog nőni a termelő bevétele. A Burley dohányok iránti kereslet megváltozott. A 2016-os visszaesést követően 2023-tól nagyobb igény van Burley dohányokra a piacon, ezért egy 35%-os alapáremelést végeztünk, ott is a felárrendszerünket módosítottuk, amelynek az eredője az lesz, hogy egy Burley-termelő, aki az elmúlt években 16-17 mázsát termelt az ültetvényén, közel 67%-kal tudja növelni a bevételét” – nyilatkozta az ULT Magyarország Kft. agronómiai igazgatója, Fekete Tibor.

Az erős piaci verseny miatt nem számszerűsítette az adatokat az igazgató, de azt leszögezte, hogy tisztességes munkáért tisztességes árat fizetnek. Jelentősen emelkedtek ebben az ágazatban is a kiadások. 2022-ben az energiahordozók piacán történt óriási árrobbanás botrányt okozott a termelők körében. Amikor februárban megállapodtak, 350 forint volt köbméterenként a gáz ára. Később, amikor a termelés legnagyobb gázigénye jelentkezett, már 1000 forint körül alakult a gázár. Így idén úgy biztosították a termelőket, hogy a kiajánlott felvásárlási ár fölött gáz- és elektromosár-kompenzációt is kínált a társaság. Az ártárgyalások és szerződéskötések mellett a tavalyi eredményekről és a dohánytermesztés technológiájáról is szó volt a közelmúltban rendezett fórumokon, ahol közel 150 termelőt tájékoztattak az aszály hatásairól, az öntözéses művelésről és egyéb változásokról.

„Az elmúlt években a kézi munkaerő visszaszorulása miatt nagyobb fokú gépesítést igényelt a Virginia dohány termesztés technológiája. Ezt a termelők túlnyomó részben el is végezték. Jelen pillanatban ott tartunk, hogy a megtermelt dohánymennyiség közel 60–65–70%-a gépi betakarításra kerül. Ezért is kellett a mi szemléletünkön is változtatni, és a tömegdohány-termesztés irányába elindulni. A Burley dohányoknál is most következik egy technológiai váltás. A töves betakarításban szeretnénk előre lépni, melyhez a termelőknek segítségül két betakarítógépet fogunk behozni Olaszországból” – fogalmazott Fekete Tibor.

Az idei szezon március 15-én kezdődik a magvetéssel, majd májusban palántáznak. Van miért dolgozni, hiszen tény, hogy a közepes minőségű dohány felvásárlási ára az ULT Magyarországnál a legmagasabb egész Európában. A fogyasztók felé fontos információ, hogy a magas felvásárlási ár nem jelenik meg a cigaretta árában, hiszen ebben elenyésző a dohány értéke, a nagyobb arány a gyártók díja és különböző adók összege.

 

 

 



Forrás: https://www.nyiregyhaza.hu/post/szerzodnek-a-dohanytermelok-termeloi-forum-a-dohanyrol-2023-03-06







Kövessen minket