Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Sok élelmezésbiztonsági problémákkal küzdő ország egyben nagy dohánytermesztő gazdaság is – figyelmeztet a WHO

2023.06.06. 7:30:00


Egyes afrikai országokban virágzik a dohánytermesztés. A nagy termelők közé tartozik Zimbabwe és Malawi. Mivel azonban a világ május 31-ét a "dohányzás tilalma" napjának tartja, az Egészségügyi Világszervezet megkongatta a vészharangot a dohánytermő területek növekedése miatt az élelmiszernövények rovására.

Zimbabwe Afrika legnagyobb dohánytermelője.

A dohánytermés mérete annak ellenére nőtt, hogy az ukrajnai háború miatt megemelkedett a műtrágyaárak – közölték zimbabwei illetékesek.

"Több mint 350 millió ember él éhezéssel és élelmiszer-ellátási problémákkal, és sok olyan ország, ahol ezek a problémák aggodalomra adnak okot, nagy dohánytermesztő gazdaságok is. Afrikában például az elmúlt 15 évben. A dohánytermesztés közel 20%-kal nőtt” – mondta Dr. Vinayak Mohan Prasad, a WHO Focus vezető tanácsadója, Dohányzás-ellenőrzési részlegének programvezetője.

Az élelmezési válságokról szóló globális jelentés (GRFC) szerint 2022-ben 58 országban 258 millióra nőtt azoknak a száma, akiknek élelmezéshiánya van.

Dr. Prasad azt mondja, hogy az élelmiszer-ellátás bizonytalansága növekszik azokban az országokban, amelyeknek képesnek kell lenniük saját népük élelmezésére.

"Vannak országok, amelyek élelmet kérnek a különféle válságok miatt. Az élelmiszerekhez való hozzáférés korlátozott, és sok ilyen ország rendelkezik elegendő földterülettel – termékeny földdel, vízzel, hogy sok más ország számára élelmiszert termelhessen. És ez ironikus. hogy végül más országokból importálnak élelmiszert."



Forrás: https://www.africanews.com/2023/05/31/many-countries-facing-food-security-issues-are-also-big-tobacco-growing-economies-who-warn//







Kövessen minket