Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Zimbabwe: rekordmagasságot értek el az aukciós árak

2024.04.02. 9:10:00


A dohánytermékek ára a zimbabwei aukciókon rekordmagasságot ért el, kilogrammonként 5,05 dollárt, ami az elmúlt 10 év legmagasabb ára. A korábbi csúcs 4,99 dollár volt kilogrammonként.

A növekedés elsősorban a "felszabadított finanszírozású" dohányból származik, amelyet egyéni gazdálkodók termesztenek, és a teljes termés 7% -át teszi ki, a The Herald szerint.

A dohánynövény fennmaradó részét szerződéses rendszerek keretében finanszírozzák, amelyeket főként külföldi vállalatok szponzorálnak.

Az aukciós árak 26 százalékkal nőttek az előző évhez képest, míg a szerződéses árak 13 százalékkal emelkedtek a Dohányipari és Marketing Tanács szerint. Az aukciós minimálárak emelkedése újra felerősítette a dohánytermesztés helyi finanszírozásának növelésére irányuló felhívásokat.

"A szerződéses gazdálkodásra való támaszkodás két évtized után azt sugallja, hogy magával a modellel mélyebb problémák merülhetnek fel" - mondta Tobias Musara, Harare-i fejlesztési közgazdász. "Ideális esetben néhány részvételi szezon felkészíti a gazdákat az önellátásra. A szerződéses finanszírozástól való függőséget kezelni kell, hogy hosszú távú előnyöket biztosítsunk helyi gazdálkodóink számára."

A szerződéses gazdálkodás 2004 körül kezdődött, néhány évvel azután, hogy a kormány elkobozta a kereskedelmi gazdaságokat, és szétosztotta a földet a kistermelők között.



Forrás: tobaccoreporter, Fotó: Taco Tuinstra







Kövessen minket