Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Hatalmas változásra ébredtek ma az e-cigit használók: mától csak így kaphatják meg

2024.07.03. 6:45:00


A dohányzásra vonatkozó új jogszabályok hatályba lépésével az eldobható elektromos cigaretták (vape) július 1-től csak gyógyszertárban kaphatóak Ausztráliában.

A törvény értelmében a vásárlókat arra kötelezik, hogy a vape beszerzése előtt konzultáljanak háziorvosukkal, gyógyszerészükkel. A 18 éven aluliak pedig kizárólag orvosi recept birtokában vásárolhatnak mostantól e-cigarettát, ám ez utóbbi korlátozás csak október 1-ig lesz érvényben.

A kormányzó Ausztrál Munkáspárt korábban szigorúbb korlátozások bevezetését tervezte, amelyek mindenki számára vénykötelessé tették volna az e-cigaretták megvásárlását, azonban az ellenzéki Ausztrál Zöldek képviselői ezt ellenezték, mondván; a lépések nemcsak megterhelnék az egészségügyi rendszert az országban, de így korlátozottak lennének a lehetőségeik azoknak is, akik le akarnak szokni a dohányzásról.

Az új jogszabályok emellett a vape-termékek nikotinkoncentrációjának csökkentésére és az elérhető ízesítések korlátozására is kiterjednek. A Reuters hírügynökség által idézett sydney-i lakos beszámolója szerint az októberi módosítás értelmetlenné teszi az új jogszabályt, ráadásul emeli annak kockázatát, hogy a korlátozásokkal megnő a feketepiacról, az internetről vagy más ellenőrizetlen forrásból származó e-cigaretták értékesítése.

Tavalyi adatok szerint Ausztráliában a 18-24 éves fiatalok 22 százaléka legalább egyszer használt már vape típusú cigarettát. Ausztráliában eddig is szigorú szabályok voltak érvényben a dohányzás visszaszorítása érdekében. Az országban az év elején betiltották a legtöbb vapeimportot, az importőröknek így a helyi kormányzati gyógyszer-felügyeleti szerv engedélyére van szükségük az értékesítéshez.Forrás: mti - pénzcentrumKövessen minket