Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Több ágazatban káros hatalomkoncentrációra figyelmeztet a német Monopóliumbizottság

2024.07.04. 6:54:00


A német Monopóliumbizottság (Monopolkommission) a gazdaság több ágazatában kialakult nemkívánatos fejleményekre hívta fel a figyelmet Robert Habeck gazdasági miniszternek hétfőn benyújtott Verseny 2024 című jelentésében.

    A jelentés számos politikailag aktuális problémára világít rá, amelyek kulcsfontosságúak a német versenyképesség megerősítése szempontjából, és konkrét cselekvési javaslatokat is tesz a politikai döntéshozóknak.
    A jelentésben a német kormány számára tanácsadói funkciót betöltő független szakértői testület felhívja a figyelmet az élelmiszerellátásban a kiskereskedelmi láncok felé a mezőgazdasági termelők hátrányára eltolódó hatalmi súlypontra, ami a bizottság leköszönő elnöke, Jürgen Kühling szerint kifejezetten aggodalomra ad okot.
    A jelentés rámutat a távhő-szolgáltatók erősödő monopolhelyzetére az alternatív fűtési technológiák terjedésével, ami végső soron áremelkedéshez vezethet.
    Az államvasutaknál a jelentés szerint ügyfélközpontúbbá kell tenni az üzleti és infrastruktúrafejlesztési célkitűzéseket.
    A bizottság elnöke szerint "a digitális és társadalmi-ökológiai átalakulás csak a verseny árcsökkentő és innovatív funkciójának kihasználásával lehet sikeres Németországban".
    A dokumentum a távhő-ellátással kapcsolatban konkrétan árkorlátozó intézkedések bevezetésére tesz javaslatot. A kívánt fűtési technológiai átállással összefüggésben ugyanis a távhőellátás egyre fontosabb szerepet fog játszani a jövőben. Így fennáll a veszélye annak, hogy a távhő-szolgáltatók meglévő monopolhelyzete erősödik, ami túlzott árakhoz vezet. A Monopóliumbizottság szerint ez egyebek között gyengítheti a fűtési átállás társadalmi elfogadottságát is.
    A bizottság jelentős hatalmi eltolódást állapított meg 2007 óta az élelmiszer-ellátási láncokon belül. Az árak és a költségek alakulása ezen a területen azt mutatja, hogy a termelők átlagosan egyre kisebb árrést tudnak elérni, miközben a feldolgozók - különösen a kiskereskedelmi láncok - egyre nagyobb hatalomra tesznek szert.
    Az elmúlt években a termelők versenyhelyzetének erősítésére bevezetett jogi intézkedéseknek nem volt tartós hatása. A Monopóliumbizottság ezért részletesebb elemzésnek tervezi alávetni az élelmiszer-ellátás vertikumát - közölték.
    A jelentés nem tartja megfelelőnek a vasúti közlekedés fejlesztésére tervezett intézkedéseket, különös tekintettel az infrastruktúrafejlesztő társaságok összevonására egy szervezetbe. "A vasútra való átállás csak akkor lehet sikeres, ha következetesen az ügyfélre összpontosít" - szögezte le Jürgen Kühling professzor.
https://www.monopolkommission.de/de/gutachten/hauptgutachten/450-xxv-gesamt.html

 Forrás: mtiKövessen minket