Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Fellendítheti a mezőgazdasági ágazatot Magyarország uniós elnöksége

2024.07.05. 7:06:00


Az élelmezésbiztonság megőrzése érdekében Magyarország uniós elnöksége során a gazdabarát, a válságálló, a versenyképes, a fenntartható és a tudásalapú európai mezőgazdaság megteremtéséért fog dolgozni - közölte az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Nagy István agrárminiszter.

A közlemény szerint a tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a július 1-jével induló magyar európai uniós elnökség remek alkalmat teremt arra, hogy az európai agrárpolitika középpontjába újra a gazdálkodókat állítsák.

A teremtett világ megőrzését, a gazdák versenyképességének fenntartását és a biztonságos élelmiszer-ellátást egyszerre kell garantálni. Ennek érdekében Magyarország arra törekszik, hogya mezőgazdaság bekerüljön a következő uniós ciklus legfontosabb szakpolitikái közé.Ennek érdekében a versenyképes, a válságálló, a gazdabarát, a tudásalapú és a fenntartható európai mezőgazdaságért fognak dolgozni - tette hozzá a miniszter.

Kiemelte, a következő fél évben az agrártárca felelősségi körébe tartozóan több mint 150 ülést szerveznek meg. Ebből 5 formális és 1 informális tanácsülésre is sor fog kerülni, utóbbinak Budapest szolgál majd otthonául, szeptember elején. A Mezőgazdasági Különbizottság (Special Committee on Agriculture) tagjai 11, míg a szakértői szintű munkacsoportok 136 alkalommal fognak tanácskozni - sorolta a miniszter.

Nagy István kifejtette, az európai gazdák az élelmezésbiztonság garantálásával alapvető közjavakat biztosítanak valamennyi uniós polgárnak, ezért az EU stratégiai autonómiájának része kell, hogy legyen az élelmiszerszuverenitás és az élelmezésbiztonság garantálása.

A magyar elnökség kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy a nemzetközi kereskedelmi megállapodások és a jövőbeli EU-bővítés milyen hatással lesz az európai termelők és az élelmiszeripar versenyképességére, valamint az uniós élelmezési rendszer biztonságára.

A miniszter kitért arra is, hogy csak egy válságálló európai mezőgazdaság és élelmiszeripar képes megbirkózni a különböző kihívásokkal. A mezőgazdasági piacok helyzetéről szóló tanácsi vita segíteni fog beazonosítani, hogy az egyes ágazatokban pontosan milyen típusú válságkezelési intézkedésekre lesz szükség a jövőbeli KAP-ban (Közös Agrárpolitika).

A tárcavezető kulcsfontosságúnak tartja a tudásalapú és innovatív mezőgazdaság fejlesztését. A fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás fontos szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben, a biológiai sokféleség, valamint a természet védelmében és ezen keresztül teremtett világ értékeinek megőrzésében. Ezért eszmecserét folytatnak arról is, hogy a KAP hogyan járul hozzá ezen célok eléréshez - fűzte hozzá Nagy István az AM közleménye szerint.

 Forrás: novekedes.huKövessen minket