Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Szabó Levente

1942.07.22. - 2014.10.17.




Születési hely: Debrecen
Születés ideje: 1942.07.22.
Halál ideje : 2014.10.17.

 

A Sátoraljaújhelyi Dohánygyár történetében meghatározó szerepet betöltő személyek egyike Szabó Levente volt igazgató, aki 46 évet dolgozott a Sátoraljaújhelyi Dohánygyárban, ebből 11 évet a gyár élén.

Szabó Levente 1942. július 22-én született Debrecenben, mint annyi sok kollégája, ő is a Debreceni Dohányipari Technikumban szerzett érettségit. Az iskola befejezése után, 1959-ben került friss szakemberként az újhelyi dohánygyárba. Gyakornok technikusként 17. születésnapját is itt ünnepelte.

1971-ben, a munka mellett levelezőn elvégzett Miskolci Műszaki Egyetemen gépészmérnöki diplomát szerzett. A gyárban előbb csoportvezető, majd művezető lett. Az egyetemi diploma megszerzése előtt egy évvel termelési osztályvezetői kinevezést kapott. Nevéhez fűződik több dohányipari termék bevezetése.
 



Hegedüs Jenő tanár és Czibere András igazgató
a Dohányipari Szakközépiskolában Szabó Levente társaságában 

 

 „A Lágymányosi Dohánygyár 1963-as megszüntetése után általában 5 évenként felmerült az újhelyi gyár bezárása is. Ez a szándék a Dohányipari Tröszt feladatleosztási terveiből egyértelműen kiderült. A helyi foglalkoztatásban betöltött meghatározó szerep és a gyár minőségi munkája azonban ezeket a terveket mindig felülírták.” – mondja visszaemlékezve a korai és nehéz évekre Szabó Levente 2011-ben a gyár alapításának 120. évfordulójára készített interjúban. Elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy erre a sokszor tervezett gyárbezárásra a mai napig nem került sor.

Szabó Levente számos fordulatot hozó változás tevékeny résztvevője volt az újhelyi gyárban. Ezek közül csak a jelentősebbeket említve kihívás volt az állami és önkormányzati tulajdonú cég önállóvá válása, amikortól termelését, kereskedelmét és piaci helytállását a cég maga irányította.

Kezdeményezője és egyik kidolgozója volt az akkoriban neves francia céggel, a SEITA állami monopóliummal kötött licenc-partneri szerződés aláírásának. Ennek eredményeképp 1991-1992 között saját termékként gyárthatta a gyár a nemzetközileg is jól ismert Gauloises cigarettát.
 

Szabó Levente és a Gauloises cigaretta márka
 

1992-ben jött a privatizáció, az új tulajdonos RJ. Reynolds cég világszínvonalú gépeket telepített a gyárba, ekkor jórészt csak export termelés folyt. Még ebben az évben az új tulajdonos Szabó Leventét bízta meg az igazgatói feladatok ellátásával. Irányítása alatt 1995-96 között Oroszországba és a cég ciprusi központi raktárába óriási mennyiségben gyártották a cigarettát.
 



Szabó Levente és a CAMEL cigaretta
 

1997-ben aztán ismét tulajdonosváltás történt, az amerikai multinacionális cég kivonult az országból, a gyár részvényeit a magyar tulajdonú, hódmezővásárhelyi V-Tabac (ma Continental Dohányipari Zrt.) vette meg. Ez új feladatokat, elképzeléseket és termékfejlesztéseket hozott.

 



Szabó Levente köszöntése
 

1998-tól az új tulajdonosi kör Szabó Leventét kérte fel a vezérigazgatói feladatok folytatására, amit 2003-ig, nyugdíjba vonulásáig töltött be. Aztán 2004-től még egy évre visszatért a gyár élére majd 2006-ban tanácsadóként fejezte be hosszú dohányipari pályafutását. Sikeresen tevékenykedett a Dohány Terméktanácsban és a Magyar Dohányipari Szövetségben, népszerű és szeretett tagja volt a dohányipar nagy családjának. 1995-ben alapítója és haláláig aktív tagja volt a Rotary Club Sátoraljaújhely szervezetének.

Hirtelen bekövetkezett halálával a magyar dohányipar meghatározó személyét veszítettük el.


Forrás: Sátoraljaújhelyi Dohánygyár

Képgaléria :

Szabó Levente









Kövessen minket