Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Lossinszky Andor

1910.09.13. - 1992.02.28.




Születési hely: Debrecen
Születés ideje: 1910.09.13.
Halál ideje : 1992.02.28.

 

Lossinszky Andor 1910 szeptember 13-án született Debrecenben. Apja Lossinszky Szilveszter lakatos mester, édesanyja pedig Kretovics Ilona háztartásbeli volt.

Középiskolai tanulmányait a Debreceni Református Főgimnáziumban végezte, majd 1939-ben kapott diplomát a debreceni Magyar Királyi Gazdasági Akadémián.
 

Születési anyakönyv
 

Dohányjövedéki alkalmazottként munkás létszámban kezdte, de irodai munkát bíztak rá, majd, mint gazdasági gyakornok 1942-ben dohánytermelési segédfelügyelővé nevezték ki, ezzel együtt munkája elismerése képen egy magasabb fizetési osztályba is sorolták.

1943-ban már, mint a Lévai dohánybeváltó dohánytermelési segédfelügyelője dolgozott.

 

Debreceni Református Főgimnázium

 

A II. világháború befejeződése után a dohányipar újjáépítéséből alaposan kivette részét, mint a központi igazgatóság alkalmazottja. Ennek a munkának volt része az a tanulmányút is 1947-ben Bulgáriába, amely során a mesterséges dohány szárítást is tanulmányoznia kellett.

A fegyelmezett munkája eredményeképpen ma elévülhetetlen érdemeként említhetjük a Virginia dohány termesztésének hazai meghonosítását és annak elterjesztését is.

Későbbi munkája is a fővároshoz kötötte, hiszen a sorozatos átszervezések ellenére mindig az ipar központjában kapott feladatokat. Igazi diplomata alkat volt, mindig megtalálta az adott pillanatban a legjobb megoldást.

1956-ban Lengyelországban a lengyel rendszerű kamrás fermentálást tanulmányozta, majd 1958-ban a román dohánytermesztéssel ismerkedhetett meg, 1959-ben már a gépi (redrying) eljárás hazai bevezetése és fejlesztése ügyén dolgozott.

Lossinszky Andor
 

Akik ismerték, szerénységéről, segítőkészségéről őrzik emlékét. Emberségét végig megőrizte a legnehezebb időkben is. Olyan kolléga volt, akihez munkatársai a legnagyobb bizalommal fordultak. Neve fogalommá vált a dohányipari szakemberek között.

Barátai, közeli munkatársai, „Losi Bandi”-nak nevezték, így volt ismert és megbecsült barát, kolléga az egész iparban.

1977-ben vonult nyugállományba, mint a Dohányipari Tröszt dolgozója, halála napjáig megőrizte érdeklődését az ipar sorsa iránt.

Lossinszky Andor a magyar dohányügy történetének egyik kiemelkedő személyisége volt, aki 1992. február 28-án halt meg Budapesten.


Forrás: MADOSZ

Képgaléria :

Lossinszky Andor









Kövessen minket