Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Héjas Ferenc

1930.06.15. - 1986.08.26.




Születési hely: Sárisáp
Születés ideje: 1930.06.15.
Halál ideje : 1986.08.26.


Héjas Ferenc 1930. június 15-én a Komárom-Esztergom megye északkeleti részén található Sárisáp községben született. A Gerecse hegység nyúlványai között található település lakóinak megélhetését a két világháború között a mezőgazdaság és a bányászat adta. Nem meglepő tehát hogy édesapja Héjas Ferenc vájár volt, míg édesanyja Kollár Mária a bányász feleségek életét élte, mint háztartásbeli.  

A két gyermeket nevelő család hamar elveszítette az édesanyát, a feleséget, ezért a család minden tagjának részt kellett vállalnia a feladatokból. Ferenc a tanulás mellett a bányában küldöncként dolgozott.

Az általános iskolát Sárisápon, középiskoláját Esztergomban végezte kitűnő eredménnyel. 1950-1955 között a Budapesti Műszaki egyetem következett, amelynek Gépészmérnöki Karán, Hadmérnöki fakultáson állami ösztöndíjjal, jeles eredménnyel főhadnagyi rangban diplomázott.

Az egyetem elvégzése után Debrecenbe helyezték és Hajdúsámsonban teljesített katonai szolgálatot. majd másfél év után a Honvédelmi Minisztériumba helyezték, ahonnan 1958-ban szerelt le.
 

Héjas Ferenc és felesége Tari Gizella
 

Közben 1956. február 25-én kötött házasságot az egyetemi évek alatt megismert Tari Gizellával. Házasságukban két gyermekük született Mária (1957) és Csaba (1964).  Idősebb gyermeküket, Máriát 1963-ban szívbetegsége miatt műteni kellett, mely beavatkozás tragikusan végződött. Egy egész életre kiható mély sebet ütött 6 éves kislányának halála édesapja lelkén!

Leszerelése után 1958-ban állást kapott a Debreceni Dohánygyárban, mint műszaki osztályvezető. 1963-ig töltötte be azt a funkciót, amikor munkájának elismeréseként főmérnöknek nevezték ki.

A gyár vezetőivel
 

1977-től 1980-ig a Debrecenbe telepített Dohányipari Vállalatok Trösztjénél főosztályvezető volt, majd 1980-ban visszatér a Debreceni Dohánygyárba.

1983-ig főmérnök, majd ezt követően általános igazgatóhelyettes, majd megbízott igazgatóként dolgozott a gyárban.

 

Héjas Ferenc igazgató
 

1985. június 28-án a Debreceni Dohánygyár Vállalati Tanácsa a dohánygyár igazgatójának választotta meg. A bíráló bizottság a hat pályázat közül háromét találta a címre érdemesnek, de egyikük visszavonta később a pályázatát. A bíráló bizottság így két pályázatot terjesztett a Vállalati Tanács elé: Héjas Ferenc a Debreceni Dohánygyár megbízott igazgatójának és Lengyel Imre a Nyíregyházi Dohányfermentáló Vállalat osztályvezetőjének a pályázatát. A meghallgatások után titkos szavazásra került sor, amelyen 22 szavazattal kettő ellenében Hájas Ferenc kapott öt évre bizalmat.
 

Előadás közben Héjas Ferenc igazgató
 

Több éves vezetői munkájának erőfeszítései realizálódtak még ebben az évben, mert megvaló­sult a Debreceni Dohánygyárban a kettős filter rúd gyártása. A megkezdődött minőségi változást leginkább a licenc cigaretta gyártására vonatkozó megállapodása jelzi.

A társvállalatokkal való együttműködést tudatosan fejlesztve eredményesen tevékenykedett a DOHESZK Vállalat Igazgatótanácsának elnöki tisztében is.
 

Értekezleten
 

A dohányipar egészét jól ismerő szakemberként ismerték. Kimagaslóan végzett gazdasági és társadalmi munkájának elismeréseként 1960, 1967 majd 1977-ben a vállalati kiváló dolgozója kitüntetést kapott. 

Az élelmiszeripar kiváló munkáért kitüntetést négy alkalommal 1961,1973,1980 és 1985 években kapta meg.

1980-ban és 1985-ben Kiváló Újító ezüst fokozatát is kiérdemelte.

A vállalat dolgozói, vezetői egyaránt tisztelték, becsülték, népszerűségét nagy munkabírásával, a vállalat és a dolgozók érdekében kifejtett tevékenységével vívta ki. Személyes példamutatásával jó hatással volt szűkebb, tágabb környezetére egyaránt. Szerénysége kellő alapossággal és elkötelezett ügyszeretettel párosult. Erkölcsi élete feddhetetlen, magánélete példás volt.
 

A gyár dolgozóival
 

A munka mellett rendszeresen részt vett a vállalat egyesületének a Debreceni Kinizsinek az életében, annak elnökségi tagja volt. Nagyon szerette a labdarúgást, melyet mi sem mutat jobban, hogy fia Csaba, a Kinizsi korosztályos csapatait végigjárva a felnőtt csapatban futballozott. Éveken át kitartó, hűséges szurkolója volt a Kinizsinek!
 

Héjas Ferenc értekezleten
 

Szabadidejét szívesen töltötte kerti foglalatossággal, gyümölcsfák, szőlő művelésével!
Büszke volt a feleségével közösen gondozott kert minden termésére, örömmel kapcsolódott ki a minden napok forgatagából!

1986. augusztus 26-án tragikus körülmények között ért véget a földi pályafutása.

Sírhelye a Debreceni Köztemető XXIV. tábla 2. sorában található.


Forrás: Héjas család, Magyar Dohányújság

Képgaléria :

Héjas Ferenc









Kövessen minket