Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A dohánytripsz (Thrips tabaci) repülésének mértékére vonatkozó 2009. évi adatok összefoglaló értékelése

2009.09.14. 8:17:58

A dohánytripsz (Thrips tabaci) repülésének mértékére vonatkozó 2009. évi adatok összefoglaló értékelése

2009.09.14.



A paradicsom bronzfoltosság vírus fertőzések mérséklésének érdekében 2009-ben is rendszeresen figyeltük és értékeltük a dohánytripsz repülésének idejét és mértékét.



Dr. Jenser GáborA tripszek repülésének aktivitását 9 x 12 cm méretű, sárga színű, ragacsos felületű, megfigyelési helyenként 3–3 (CSALOMON) színcsapda által hetenként fogott egyedek száma alapján határoztuk meg. A megfigyeléseket Apagyon, Encsencsen, Geszteréden, Hajdúhadházon és Pócspetriben palántanevelőkben, a kiültetést követően a szabadföldön kihelyezett csapdák által fogott egyedek alapján végeztük.



A csapdák által fogott dohánytripsz egyedek számát az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetének laboratóriumában állapítottuk meg.



A repülés mértékét összesen 80 csapda által fogott 1388 egyed alapján értékeltük.



A dohánytripsz egyedek repülésének mértéke megfigyelési helyenként és időpontonként jelentős mértékben eltért.

Május 5-én a 4 megfigyelési helyen a fogott egyedek száma minimális volt, ugyanakkor Pócspetriben számuk 24-re emelkedett. A következő héten a csapdákon nem volt tripsz, kivéve Pócspetrit, ahol a fogott egyedek száma 31 volt. A fogott egyedek száma jelentős mértékben júniusban volt magas 102, 196, 131 illetve 417. Változatlanul magas volt a számuk július első hetében, majd lényegesen csökkent és a megfigyelési időszak végéig alacsony maradt.



Abban az időszakban amikor a vírusgazda áttelelt egyedek a palántanevelőkben vagy a kiültetést követően a fiatal növényeket a szabadföldön fertőzhették, egyedül Pócspetriben fordultak elő olyan számban, amely a védekezés elmaradása esetén jelentős fertőzéshez vezethetett volna.



A júniusban az ültetvénybe berepült egyedek részben közvetlen kárt, részben további fertőzéseket okozhattak. Ebben az időszakban a dohány levelein okozott tüneteknek gazdasági jelentősége már figyelmem kívül marad. Fertőződhetnek viszont a hónaljhajtások, aminek közvetlen gazdasági jelentősége ugyan nincs, de a vírus fennmaradásához és a következő évi járvány kialakulásához járulhat hozzá.





Thrips tabachi data from ULT Hungary megfigyelés




Dr. Jenser Gábor











Kövessen minket