Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A dohánytermelőik jobb napokat látnak maguk előtt, magas árakkal, laza osztályozással

2024.04.24. 7:44:00


A mezőgazdasági termelők az áremelkedést és az osztályozási folyamat enyhülését a dohány iránti nagy keresletnek tulajdonítják, különösen más országokból

VIGAN, Fülöp-szigetek - A Dohánytermelők Szövetségének és Szövetkezeteinek Országos Szövetsége (NAFTAC) optimista, hogy a kereskedelmi központok fenntartják a viszonylag magas felvásárlási árak és a laza osztályozási rendszerek jelenlegi pályáját. Ez az optimizmus abból fakad, hogy ezek az intézkedések jelentősen növelhetik a dohánytermelők idei bevételeit.

Az árak most jobbak, magasabbak, mint a korábbi években. Megkönnyítették az osztályozást is, nem túl sok fokozatot; Szinte csak a jó és az elutasítás között van- mondta Bernard Vicente, a NAFTAC elnöke április 19-én, pénteken.

A gazdáknak kevesebb munkájuk volt, mivel a kereskedelmi központok nem voltak olyan szigorúak. Korábban többet költöttünk munkára, mert gondosan fel kellett készülnünk és osztályoznunk kellett- tette hozzá.

Az NTA által meghatározott besorolást meghaladó osztályok száma és az alacsony felvásárlási árak állandó problémát jelentettek a dohánytermelők számára. Az elmúlt években a kereskedelmi központok szigorúbbá váltak a nem dohányhoz kapcsolódó anyagokkal kapcsolatban, amelyeket levelekkel kevertek.

A sínai mezőgazdasági termelő-vezető, Ilocos Sur az áremelkedést és az osztályozási folyamat enyhülését a dohány iránti nagy keresletnek tulajdonította, különösen más országokból. Ez, valamint a helyi önkormányzatok pénzügyi támogatása és mezőgazdasági támogatásai segítettek ellensúlyozni a termelési költségek növekedését, ami potenciálisan magasabb profitot eredményezhet a gazdálkodók számára.

Remélem, hogy a következő év is ilyen lesz. Ha most meg tudnák csinálni, miért nem tudják következetesen végrehajtani, hogy ne terheljék tovább a gazdákat? Ezt az osztályozási rendszert szeretnénk, különösen Virginiában, mert korábban is ilyen volt, kevésbé szigorú – mondta Vicente.

A Nemzeti Dohányhivatal (NTA) szerint a vásárló állomások prémium influenzával szárított Virginia dohányleveleket vásárolnak kilogrammonként 113 P-ért, az Ilocos Sur 1. kerületében pedig a szántóföldi vevők akár 127 P-t is kínálnak kilogrammonként.

Az emelés azt jelenti, hogy az AA osztályú virginiai levelek ára most P16-tól P30-ig magasabb, mint a legutóbbi háromoldalú tárgyalások során meghatározott P97 minimálár. Emellett a kiváló minőségű, természetes úton szárított Burley dohány várhatóan eléri a 100 P-t kilónként, ami jelentős növekedést jelent a P19-hez képest a jóváhagyott minimálárhoz képest.

A dohányfelvásárlási árak emelkedése tükrözi a piaci keresletet és a termés minőségét, valamint a jó időjárást és a minimálárak emelkedését - mondta Belinda Sanchez, az NTA adminisztrátora. 

Virginia vásárlási szezonja január 15-én nyílt meg és júniusig tart. Eközben a Burley kereskedése februárban kezdődött, és várhatóan júliusig folytatódik.

Parasztok Szolidaritása a Kizsákmányolás Ellen (Stop Exploitation) nevű farmercsoport szerint az emelkedő árak igazolják a 128 P-s áremelést az influenzával kezelt virginiai levelek kilogrammonként.

Míg a kereskedési szezon kezdete óta megemelkedett vételi ár üdvözlendő enyhülést jelent a korábbi veszteségeinkhez képest, volatilitása továbbra is aggodalomra ad okot. A kormánynak tisztességes és stabil árakat kellene biztosítania, ahelyett, hogy minden évben ilyen jelképes emeléseket kínálna – mondta Julie Balangue, a Stop Exploitation szóvivője.

Több mint egy évtized telt el azóta, hogy először kértük a 128 P/kg árat. A dohánylevelek értéke, amit most látunk, már régóta esedékes, és csak töredékét fedezi a munkánkért és a termelés fenntartásáért való elkötelezettségünkért járó ésszerű kompenzációnak - tette hozzá.

Azt mondta, még nem tudni, hogy a vevők és az NTA fenn tudják-e tartani az árat, mivel a gazdák történelmileg árcsökkenést tapasztaltak a szezon végének közeledtével.



Forrás: Rappler.com, fotó: SHERWIN DE VERA/RAPPLER







Kövessen minket