Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Ajánlott növényvédelmi technológia

2010.05.04. 7:47:20

Ajánlott növényvédelmi technológia

2010.05.04.


A magyarországi dohánytermelők által alkalmazott növényvédelmi gyakorlat 2009. évben tapasztalt hibáira, valamint az ajánlott növényvédelmi technológia megfelelő alkalmazására szeretnénk a megtisztelő figyelmét az alábbi levelünkkel felhívni.


 vspace=• Az ültetéseket követően a vetési bagolylepke (Agrotis segetum) első nemzedé-kének lárvái károsítják a fiatal növényeket a talajszinten, azok szárának átrágásával. A károsító elleni védekezésre, az életmódjának megfelelően napnyugtakor, vagy napfelkelte előtt, egységnyi területre nagyobb mennyiségű permetlé kijuttatásával klórpirifosz vagy klórpirifosz-metil hatóanyagú készítmények a javasoltak. (PYRINEX 25 CS vagy RELDAN 40 EC) Ezek a hatóanyagok általános felhasználási engedéllyel a dohány kultúrában Magyarországon nem rendelkeznek, de minden évben kizárólag csak a vetési bagolylepke elleni védekezésre egy korlátozott, eseti felhasználási engedélyt szerzünk be. Ennek feltétele, hogy a védekezés csak korlátozva, a területre kihelyezett sexferomon csapdák fogási eredményeire alapozottan, csak indokolt esetben történhet legkésőbb június közepéig, a kártevő L1-L2 fejlettségi állapotában. Ezzel a technológiai eljárással biztosíthatjuk, hogy az eredményes védekezés mellett a később feldolgozott fermentált dohány klórpirifosz és klórpirifosz-metil szermaradék szintje az engedélyezett 0,5 mg/kg és 0,2 mg/kg alatt tartható. Amennyiben ezeket az előírt technológiai feltételeket a termelő nem tartja be, az előírt szermaradék szintek nem tarthatóak és a teljes feldolgozott dohánymennyiség eladhatatlanná válik.



 vspace=• A magyarországi dohánytermesztésben engedélyezett gombaölő készítmények jelentős részének a hatóanyaga a ditiokarbamátok csoportjába tartozik. (ACROBAT MZ, DITHAN DG NEOTEC, DITHAN M-45, GALBEN M, INDOFIL M-45, MANCO 80 WP, MANZATE 75 DF, PENNCOZEB DG, RIDOMIL GOLD MZ 68 WG, VONDOZEB DG) Ezeket a készítményeket a magyarországi dohánytermelők széles körben használják. 2008 júniusától az értékesítésre kerülő fermentált dohány engedélyezett maximális ditiokarbamát tartalma 20 mg/kg értékről 5 mg/kg értékre csökkent. Ez azt jelenti, hogy az 5 mg/kg érték fölötti ditiokarbamát tartalmú tételeket a cigarettagyárak nem ve-szik át, azok a piacon eladhatatlanok. Az új feltételnek csak abban az esetben tudunk megfelelni, ha a ditiokarbamát tartalmú készítményekkel egy termesztési szezonban csak egy alkalommal védekezünk a dohány ültetvényekben úgy, hogy a védekezésnek legalább 28-30 nappal korábban kell megtörténnie, mint az első betakarítás. Az elmúlt években a száraz, forró, alacsony páratartalmú nyári időjárás nem kedvezett a peronoszpóra megjelenésének és az esetleges fertőzések kialakulásának, így a dohánytermelők évente többszöri védekezése teljesen felesleges volt. Amennyiben viszont a hőmérséklet tartósan 16-20 C° értékre süllyedne, 80-90%-os relatív páratartalom mellett, a korábban említett ditiokarbamát hatóanyagú készítmények mellett a megfelelő szer rotációt biztosítva javasoljuk a betakarítást megelőző 30 nappal az ALIETTE 80 WG (80% foszetil-A) alkalmazását. A fertőzés veszélyének további fennállásakor az AMISTAR (250 g/l azoxistrobin) alkalmazása javasolt a betakarítást megelőző 14 nappal. Az ettől eltérő kedvezőtlen körülmények esetén az ULT Magyaror-szág Zrt és a NYIDOTER Kft agronómusai megfelelő védekezési javaslatot ad-nak a termelőnként, a kialakult fertőzési helyzetnek megfelelően.



• Másik nagyon fontos szempont, az élő környezetünk felesleges terhelésének megszüntetése. Itt két dologra szeretnénk felhívni a figyelmét. Növényvédelmi kezelést, csak abban az esetben kell végeznie, ha a különböző kórokozók, vagy kártevők megjelenésének és esetleges fertőzésének nagy a valószínűsége. Természetesen a preventív (megelőző) növényvédelmi gyakorlatot helyezzük előtérbe, de rossz megoldásnak tartjuk, az esetleges korábbi beidegződésen alapuló permetezéseket függetlenül attól, hogy szükséges, vagy nem! Figyelembe kell venni, hogy egy átlagos dohánytermelő évente, hektáronként közel 20 kg növényvédőszer hatóanyagot juttat ki az élő környezetbe. Ez a hazai szántóföldi növénytermesztésben igen magas érték és roppant költséges. Az okszerű növényvédelem és a kijuttatásra kerülő hatóanyag mennyiségének csökkentése érdekében az ULT Magyarország Zrt és a Nyidoter Kft folyamatos megfigyelési programot működtet a főbb állati kártevők és a peronoszpóra megjelenése és egy esetlegesen kialakuló fertőzés előrejelzése érdekében. Az okszerű preventív és kuratív kezelések elvégzésére agronómusaink adnak megfelelő szaktanácsot. Az élő környezetünket ne terheljük a növényvédőszerek felhasználása után visszamaradt üres csomagolóanyagokkal. Magyarországon az üres csomagoló-anyagok megfelelő kezelése törvényileg szabályozott. Az 1 liter és 1 kg, vagy az alatti csomagolóanyagok többször tisztára mosva elhelyezhetőek a kommu-nális hulladékok között. Az ettől nagyobb kiszerelési egységek használt csomagolóanyagait a növényvédőszer forgalmazók által működtetett gyűjtőpontokon kell leadni. 2009. évben ez országosan már 60% fölötti volt.



Kérjük, 2010. termesztési szezonban a növényvédelmi munkái során a fentiek szerint járjon el.


Forrás: ULT Magyarország Zrt.









Kövessen minket