Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Beszámoló a szövetség 2005. évi munkájáról

2006.01.13. 22:24:48

MAGYAR DOHANYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

(M A D O S Z )

4327. Pócspetri, Kállósemjéni út 47 sz.

Telefon: 36/42-554-066, fax: 36/42-554-067, E-mail: madosz@freemail.hu



E L Ő S Z Ó a K Ü L D Ö T T G Y Ű L É S H E Z



Tisztelt Küldöttársaim!



Kedves Vendégeink!



A mai küldöttgyűlésünk összehívását megelőzően a hazai dohánytermelés jövőjét meghatározó döntések ágazati szintű egyeztetése során olyan mértékű nézetkülönbségek alakultak ki, melyek többszöri és többszintű egyeztetések során sem csökkentek, az álláspontok a kardinális kérdésekben nem közeledtek oly mértékben, hogy a megállapodás, az ágazati béke megkötésének reális esélye lett volna.

Ezért döntött úgy elnökségünk, hogy erre a viszonylag szokatlan időpontra a küldöttgyűlést összehívja, megosztja információit a termelőkkel lehetőséget adva az ágazat más szereplőinek is a saját álláspontjaik kifejtésére.

Mivel a dohánytermelés árbevételének jelenleg több mint ž részarányát jelentő támogatás és annak feltételrendszere körül van a legnagyobb vita, ezért e kérdéskörnek a mai küldöttgyűlésünkön önálló napirendet szántunk.



Tisztelt Küldöttársaim!



Mi itt a magyarországi dohánytermelők szövetségének a legmagasabb fórumán veszünk részt. Munkánk eredménye ki kell, hogy hasson valamennyi hazai dohánytermelő életére. Döntéseink meghozatalakor véleményeink megalkotásakor javaslataink előterjesztésekor érezzük tehát ennek felelősségét, a saját érdekeinken túl az általunk képviselt több ezer dohánytermelő boldogulásáért, jövőjének alakításáért is.

Nem vagyunk könnyű helyzetben, hisz sokszor a saját magunk gazdaságára sem merünk határozott döntést hozni, hogy folytatni a reményekben bízva vagy feladni és keresni más megélhetést.

Úgy gondolom viszont, hogy éppen mi vagyunk abban a helyzetben, akik a döntések meghozatalához az átlagos termelőkhöz képest több információval rendelkezünk, itt az alkalom, hogy ezeket kibővítsük meghallgatva a főhatóság az elsődleges feldolgozók álláspontjait, érdekeink minél hatékonyabb érvényre juttatásával keressük a kiutat abból a mély válságból amelyben jelenleg a magyarországi dohánytermelés van. Ez a válság sajnos a jövedelmezőségen, a kiszámíthatóságon túl jelentős morális válságot is jelent, hisz a több száz éves dohánytermelő hazai társadalom ennyire megosztott talán még soha nem volt.



Éppen ezért legyen mottója a mai küldöttgyűlésünknek a higgadtság, a kompromisszumkésség, az egymás iránti tisztelet, de mindenek előtt egy jövedelmező és biztonságos jövőkép megalapozása a hazai dohánytermelésben.


 




MAGYAR DOHANYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

(M A D O S Z )

4327. Pócspetri, Kállósemjéni út 47 sz.

Telefon: 36/42-554-066, fax: 36/42-554-067, E-mail: madosz@freemail.hu







Beszámoló a MADOSZ elnökségének 2005 évi munkájáról.







Tisztelt Küldöttgyűlés!





A magyarországi dohánytermelés mértéke, soha nem volt olyan jelentős, hogy befolyással lehetett volna a környező országok, vagy Európa termelésére, termeltetésére.

Az EU csatlakozásunkkal egyidejűleg ez a folyamat nem fordult meg hanem inkább fokozódott.

Mi jellemzi ma a dohánytermelést? Világviszonylatban jelentős túltermeléssel kell szembekerülnünk, amely az értékesítési árak oldaláról nézve rendkívül negatív számunkra, hisz az általunk megtermelt minőségi dohány jelentős konkurenciával kell versenyezzen. Ebben a versenyben az élőmunka magas költsége miatt jelentős hátrányban vagyunk a déli földrészeken olcsó munkaerővel megtermeltetett dohányokkal szemben.

Éppen ezért a magyarországi és az európai dohánytermelés első sorban a vidék eltartó képességének, a vidéki foglalkoztatásnak a színtere, melyet magas EU-s és nemzeti támogatásokkal próbálnak szinten tartani.

A különböző nemzetközi szervezetek e támogatásokat támadják, követelik annak leépítését, megszüntetését. Az EU régi tagállamiban már ettől az évtől valamennyien a KAP- reform keretében bevezetett szétválasztást alkalmazzák, melynek lényege, hogy a támogatások részben vagy teljes egészében függetlenek a termeléstől.

Miután Magyarország a Koppenhágai megállapodásban 3 évig az egyszerűsített támogatási formát választotta, mely 2 x 1 – 1 évre meghosszabbítható, így a KAP reform hazai bevezetésére leghamarabb 2007 évben, de legkésőbb 2009-ben sor fog kerülni.

Ez azt jelenti sajnos, hogy még igazából időnk sem volt elsajátítani az egyszerűsített támogatás feltételrendszerét máris egy olyan új formának az ismerkedésére kell koncentrálnunk, de úgy, hogy annak alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai még sehol nincsenek.

Szomorúan kell megjegyezzem, hogy a magyarországi áttérés időpontját illetően a szakminisztériumunknak november hónapban határozott elképzelése még nem volt, márpedig 2005 december 31-ig hivatalosan kérni kellett volna, ha 2007-re a jelenlegi formát fenn akartuk volna tartani. Nincs információm arról, hogy ment e Brüsszel felé megkeresés e témával kapcsolatban.



Tisztelt Küldöttársaim!



Ha a remény nem éltetett volna bennünket a hazai dohánytermelés talán még a csatlakozást sem érte volna meg. Annak idején jó magam is optimista voltam felültem annak a kormányzati propagandának, hogy a dohánytermelők az EU-s csatlakozás nyertesei lesznek.

Két éven már túl vagyunk, de én egyáltalán nem látom visszaigazoltnak a várakozáskori reményeket. Sőt a bizonytalanságunk tovább fokozódott, s most már nemcsak a hazai rendeletek, de az EU-s jogszabályok és korlátok is bonyolítják életünket, teszik kiszámíthatatlanná jelenünket, s jövőnket.

Az pedig, hogy a főhatóságunk akkor húzódik az EU-s jogharmonizáció mögé, amikor kedve úgy kívánja, máskor pedig éppen ő hagyja figyelmen kívül azokat, ez egy rémálom, s egyszerűen megengedhetetlen.



Itt van például a kvóta kérdése. Már a csatlakozás előtt kértük annak a termelők közötti felosztását, ajánlottunk fel hozzá több alkalommal segítségünket a mai napig nincs felosztva. A jogszabályok egyértelműen rögzítik, hogy az EU-s kvóta tulajdonosa kizárólag csak termelő lehet, addig ez a mi ágazatunkban mind a mai napig az elsődleges feldolgozókon keresztül a termelői csoportok kezébe van adva.

És ez csupán egy példa a sok közül, amelyek a magyaros sajátosságok miatt nem kerültek a helyükre.

Visszakanyarodva a termelés és termesztéshez egy olyan szerkezet átalakítás, átrendezősé folyamatának vagyunk úgy Magyarországon, mind Európában ágazati szinten a közepén melynek nem hogy látszana a vége, de még csak meg sem becsülhető.

Gondolok itt arra, hogy két jelentős kapacitású és magyar dohányt is jelentős mértékben feldolgozó cigarettagyár zárta be kis hazánkban kapuit, úgy hogy semmi garanciát nem hagyott a hazai alapanyag igényükre vonatkozóan. 



Ez a tendencia érvényes az egész Európai Unióra kiegészítve azzal, hogy ott még a fermentáló cégeket is az egyik országból a másikba telepítik – vélhetően a KAP reform következményeire való felkészülésük révén.



Küldöttársaim!



A beszámolóm megírása előtt visszaidéztem a 2005 évi eseményeket, elővettem és elolvastam az elmúlt évi beszámolómat, s ekkor azt a sommás megállapítást tettem, hogy ennyit még talán egy évben sem dolgoztunk megalakulásunk óta, de úgy tűnik hiába, mert ennyi kevés eredményről még egy évben sem kellett számot adnunk, mint most.



Legfontosabb feladatunk változatlanul a dohánytermesztés jövedelmezőségének és a termelés biztonságának biztosítása volt. A termelés jövedelmezőségét a költségek és a bevételek egymáshoz viszonyított arányából állapíthatjuk meg.

A költségek tekintetében első sorban az energiaárak szárnyalása miatt jelentős többletkiadásaink keletkeztek, ebből a sorból talán az öntözés költsége volt szerényebb a korábbi évekhez képest – köszönhetően a viszonylag kedvező és csapadékos időjárásnak. A gázenergia számlák fizetésekor szinte alig észrevehető az a teljesítménydíj csökkenés, melyet a MOSZ szakembereivel való összefogás eredményeként a korábbi mérték 1/3-ra sikerül lecsökkenteni.

Bár ágazati szinten ez is 100 millió Ft-os nagyságrendet képvisel, s ezt a csökkentést a szolgáltatók nem akarják megemészteni, keresik és félő, hogy rövid időn belül találnak is megoldást, hogy ennek akár többszörösét is visszavegyék.

A költségek soraiban a műtrágyák, növényvédő szerek árai átlagosan az infláció mértékével növekedtek, a palántához használt tőzeg ára viszont jelentős mértékben csökkent, melynek oka, hogy egy konkurens cég a dohánypalánta előállítóknál jelenlegi piacvezető árához képest lényegesen alacsonyabb árat kínált. E területen korrekt üzleti kapcsolatok kiépítésére és további árcsökkenésre van lehetőség, s ennek megvalósítása a termelői csoportok szándékán múlik csupán.



A termelés során használt műtrágyák, növényvédő szerek áruhitel formájában egyre több termelőhöz kerülnek különböző kereskedő cégektől kedvezményes kamatozás mellett kihelyezésre, ez nagy segítséget jelent a termelőknek, hiszen a bevételhiányos időszakban ennek igénybevételével készpénz nélkül is hozzájuthat a termelő az éppen aktuális szerekhez. Távol áll tőlem, hogy reklámozzam a Nyíregyházi AGROKER Vállat ezen tevékenységét, de igaz ami igaz évről – évre nagy segítségünkre van e szolgálatával.



A termelés pénzügyi finanszírozása valamennyi termelőnek az egyik legnehezebb feladata, egyben jelentő kihívás.



E területen az elmúlt év során jelentős javulást tudhatunk magunkénak, mivel a KHB és az OTP is akár faktorizálással, akár pedig kölcsön folyósításával – melyek fedezeteként az EU és a nemzeti támogatásról szóló MVH igazolását fogadták el – jelentősen enyhítették azon termelők pénzügyi gondjait, akik nem a termelői csoportokon keresztül finanszíroztatták meg termelésüket. Lényeges és mindenképpen meg kell említsem, hogy az említett pénzintézetek kamatai esetenként szerényebbek mint a termelői csoportok által felszámított kamatok mértékei, ugyanakkor az igénybe vehető kölcsön mértéke lényegesen magasabbak.



Szövetségünk elnöksége és a magam nevében is minden termelő figyelmébe ajánlom a bankok ezen szolgáltatásait, hisz egyrészről olcsóbbak, másrészről az igénybe vehető mérték magasabb, de nagy a jelentősége annak is, hogy a termelő a pénzügyeit a saját igényei szerint és szabadon alakíthatja, szabadabban gazdálkodhat.



Tisztelt Termelő Társaim!



A költségek alakulását követően nézzük a megtérülés – az árbevétel alakulását.

1./ Bevételeink meghatározó részét a SAPS és a TOP-up támogatások adják.

A Koppenhágai megállapodásban rögzítetteknek megfelelően 2005 évben e támogatások a kormányzat részéről a lehetséges és maximum közelében kerültek kihirdetésre.



Virginia dohányok esetében 842.000,- Ft/ha, míg a

Burley dohányok esetében 659.000,- Ft/ha mértékben .



A támogatások igénybevételének feltételei csupán annyiban szigorodottak, hogy a 2004 évben meghirdetett „a zöldbimbós állapotig az állományt megőrizni” feltétel kibővült, ami szerint „azt be is kell takarítani” szigorítással.

Ha, és amennyiben a termelők betartották ezen előírásokat, úgy bizton számíthatnak az imént jelzett támogatások igénybevételére. December hónapban a SAPS- részt tudomásom szerint szinte maradéktalanul ki is utalták ha-ként 18.900,- Ft-ot.

Az ígéretek és a jogszabály szerint a Top-up részt a virginia dohányok estében február 15, - a Burley dohányok esetében április 30-ig ki fogja az MVH fizetni. Reméljük ez meg is fog valósulni nem úgy mint a 2004 évi járandóság, mert, hogy azzal rengeteg gond és probléma volt, sőt sajnos még egy néhány esetben még napjainkban is van.

Teljes egészében megmagyarázhatatlan és elfogadhatatlan az MVH hozzáállása az ügyek intézéséhez. Nem elég, hogy nem adták ki azt az igazolást, melyben a támogatásra való jogosultságot jogszabály szerint deklarálniuk kellett volna, de a kifizetésekkel is egy fél évet késtek.

Azon tömbökben, ahol túligénylés keletkezett a visszaküldött kiigazításokat nem vezették fel, s e miatt még ma is van sajnos kifizetetlen tétel.



Szövetségünk megpróbált közreműködni, segítségére lenni azon termelőknek akiknek ilyen gondjai keletkeztek, de sikert csak részben tudtunk elérni.

4 kunadacsi termelő esetében 2005 áprilisában az MVH elismerte a saját hibáját, ennek ellenére a kifizetésre csak december hónapban került sor, annak ellenére, hogy az ügyintézőktől egészen az FVM miniszteréig segítő ígéreteket kaptunk és sajnos mégis ilyen nehezen sikerült levezényelni.



2./ Bevételeink másik része a felvásárlási ár. Sajnos ezen bevételi forrásunk az elmúlt években drasztikusan és megmagyarázhatatlan módon az EU-ban alkalmazott legalacsonyabb szintre küzdötte le magát. A virginia dohányok értékesítése december hónapban befejeződtek az ULT érdekeltségi körébe tartozó termelők átlagosan 132 Ft/kg a DOFER érdekeltségi körébe tartozó termelők 140 FT/kg felvásárlási árat kaptak dohányaikért. A DOFER-es termelők esetében a szakolyi és a kunadacsi termelők 216 Ft//kg értékesítési átlagára valamelyest javít ezen a képen, de 200 Ft/kg alatt nem felvásárlás, hanem a termelő kizsákmányolása valósul meg és ez így egyszerűen nem tartható.

Ez a dohány nem ennyit ér! Valami itt nincs rendben!

Ezen mindenképpen változtatni kell!

A támogatás és a felvásárlási ár összegének tisztességes nyereséget is tartalmazni kell! Jelenleg ez nem biztosított!

A támogatást nem azért kapja a termelő, hogy ezt megossza a fermentálóval!

Évek óta nincs fejlesztés az ágazatban, mert nem képződött meg annak fedezete, de akkor amikor a nagyobbik feldolgozó azzal riogatja a termelőket sőt a főhatóságot is, hogy ha számára a jelenlegihez képest nem javul a feltételrendszer, hát kivonul az országból akkor még ha lenne is miből, komoly ember még akkor sem fejlesztene.

Ez pedig nem lehet a jövőképünk!



Határozott egyértelmű és garanciákat tartalmazó nyilatkozatot kérünk az ULT felsőbb szintű vezetésétől a magyarországi termeltetésre vonatkozó elképzeléseikről!



Mi dohánytermelők a dohánytermeléséből akarunk megélni, tisztességes munkánk után tisztességes módon!



Tisztelt Küldöttgyűlés!



Bizonyára emlékeznek még legutóbbi küldöttgyűlésünk azon részére, amikor arról adtunk tájékoztatást, hogy a NYIDOTER KFT termelői közül 2004 évben és 2005 évben is jelentős létszámban mellőzték a tagsági viszonyuk fenntartását a MADOSZ-al. Ennek kiküszöbölésére szövetségünk Elnöksége minden lehetséges eszközt megragadott, a termelői csoporttól is kaptunk némi segítséget, de ez sajnos nem volt elegendő ahhoz, hogy az eltévelyedett tagjaink maradéktalanul visszataláljanak szövetségünkhöz. Úgy gondolom, hogy ebben a kérdésben radikálisaknak kell lennünk és meg kell találnunk annak a lehetőségét, hogy ha valamennyi termelő élvezheti hasznát működésünknek, akkor osztozzanak a fenntartási költségeinkben is!







Tisztelt Küldöttgyűlés, Kedves Vendégeink!



Elnökségünk munkáját a rendszeresen megtartott elnökségi üléseken egyezteti, határozza meg. Az elmúlt év során hat alkalommal üléseztünk, ez lényegesen meghaladja a 2004 évi üléseink számát, bizonyítva egyben, hogy komolyan vesszük a tisztségünkkel járó munkát.



Az elmúlt év során részt vettünk valamennyi ágazati egyeztetésen, minisztériumi tájékoztatókon, termékpálya Bizottsági üléseken, szakmai fórumokon, melyek a dohánytermeléssel kapcsolatban kerültek megrendezésre.



Itt kell elmondanom, hogy közel 3 évig titkár nélkül voltunk kénytelenek munkánkat ellátni, s most az elmúlt év szeptemberétől Eisler József személyében új titkárunk van. Munkájának köszönhetően MADOSZ. Hu néven október hónaptól olvasható szövetségünk WEB lapja, mely már nem csupán magyarországi, hanem európai, amerikai sőt ausztrál látogatottsággal is rendelkezik e rövid működési idő ellenére is.

Úgy gondolom, hogy a jelenlévők közül többen vissza tudják igazolni, hogy e lap megjelenítésével azt a régi adóságunkat, mely a kommunikáció terén éveken át kísérte munkánkat ezzel egy csapásra sikerült felszámolni. WEB lapunkon a dohány termelést érintő aktuális naprakész információk, termesztéstechnológiai tájékoztatók, fajtaismertetők, növényvédelmi és agronómiai ismereteken túl a meteorológiai információk, a közélet hírei és még sorolhatnám mi minden elérhető. A lap látogatottságának statisztikai mutatója a várakozásokat felülmúló eredményeket mutat, így remélhetőleg minden dohánytermelő előbb utóbb olvasója lesz lapunknak.



Az év során az FVM Társadalmi és Parlamenti Kapcsolatok Főosztálya által kiírt pályázaton 1 millió forint működési költségekre felhasználható pénzt nyertünk, mely nagy mértékben hozzájárul tevékenységünk nyugodt, pénzügyileg is megalapozott folytatásához. Köszönjük az FVM-nek e lehetőséget és reméljük, hogy az elkövetkező években ismét eredményesek lehetünk hasonló pályázatok elnyerésében.



A 2005 évi küldöttgyűlésünkön elfogadott ha-kénti 2500 Ft tagdíj a jelentkező kiadásainkat előre láthatóan fedezni tudja, viszont az október hónapban Németországban megrendezésre kerülő UNITAB 30-ik kongresszusán a kavalaihoz hasonló létszámú küldöttség kiutazásához mindenképp külső anyagi segítség igénybevételére van szükség



Tisztelt Küldöttgyűlés !



Szövetségünk 2005 évi munkájáról a teljesség igénye nélkül ennyiben kívántam tájékoztatást adni. Beszámolóm lényegesen rövidebb a megszokottól, ennek oka, hogy a 3-ig napirend keretében egy olyan kérdéskör kerül megvitatásra, mellyel az éves munkánk során a legtöbbet foglalkoztunk, de mindenki számára elfogadható javaslat mindezidáig nem született.



Megköszönöm megtisztelő figyelmüket, kérem Önöket, hogy beszámolómat megvitatni, azt követően elfogadni szíveskedjenek.



Máriapócs. 2006. január 12.



Bényei Illés

elnök









Kövessen minket