Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohánytermesztés Horvátországban

2009.12.04. 9:51:00  hspace=





Horvátország az Európai Unió kapujában várakozik, hogy minél hamarabb csatlakozhasson a közösségünkhöz. Számunkra ez fontos, mivel a folyamatosan leépülő európai dohánytermelő családunk egy újabb, dohánytermelő taggal gazdagodhat.



Horvátország az Európai Unió kapujában várakozik, hogy minél hamarabb csatlakozhasson a közösségünkhöz. Számunkra ez fontos, mivel a folyamatosan leépülő európai dohánytermelő családunk egy újabb, dohánytermelő taggal gazdagodhat. Dohánytermesztésüket két piaci szereplő fogja össze. Egy közel 80%-os részarányt képviselő privatizált cég (HRVATSKI DUHANI), valamint egy kb 20%-os piaci részaránnyal rendelkező, jelenleg is állami tulajdonban lévő elsődleges feldolgozó. Mi az ULT Magyarország Zrt képviseletében a HRVATSKI DUHANI által szervezett agronómiai napon vettünk részt.



A termesztésükről csak néhány fontosabb adatot emelnék ki. (Bővebb információ a mellékelt angol nyelvű tájékoztatóban található.) Közel 12.000 tonna FCV és mintegy 1.100 tonna Burley dohányt termelnek. Kizárólag hazai nemesítésű fajtákat használnak. (FCV: DH 17, DH 27. Burley:BH 4) Nincs öntözés, mégis az elmúlt 10 évben az átlagtermésük az FCV esetében 2.200 – 2.300 kg/ha volt. Kifogástalan az alkalmazott agrotechnikájuk, minden ültetvényük tetejezett, kacsmentes. A termelők által elért értékesítési átlagár 2008-ban 1,38 €/kg volt, melyhez még mintegy 0,8 €/kg nemzeti támogatást biztosított a Hovát Kormány. A termelő átlagos árbevétele így közel 2,2 €/kg volt, ami várhatóan a felvásárlási áraik emelkedésével további 0,3 €/km összeggel emelkedik majd az idei évben. A felvásárlás szeptember elején kezdődött, a termelők dohányaikat kartonban értékesítik. A termesztés költségei szinte megegyeznek a magyarországi termesztési költségek szintjével.


Ismertető anyag letöltése - Customer’s guide download


 



















 
















Kövessen minket