Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Brutális cigarettadrágulás jöhet: 7300 forint is lehet egyetlen doboz 2 éven belül

2024.04.25. 7:21:00


Egy friss kutatás eredményei szerint Angliában a cigaretta árának emelkedése, valamint a dohányzás egészségre gyakorolt káros hatásainak tudatosulása egyre több felnőttet ösztönöz a leszokásra. A Covid-járvány és a gazdasági nehézségek tovább fokozzák ezt a tendenciát - jelentette a BBC.

Egy friss kutatás alapján Angliában a cigaretta árának növekedése jelentős motivációt jelent sokak számára a dohányzás felhagyásához. A vizsgálat, amely közel 6 000 személy megkérdezésén alapult, kimutatta, hogy minden negyedik felnőtt fontolgatja a leszokást az áremelkedés miatt.

Az egészségügyi állapot továbbra is a legfőbb indíték a dohányzásról való leszokásra. A University College London által végzett tanulmány szerint azonban a megtakarított pénz kiemelése további motivációt jelenthet a dohányosok számára. Jelenleg egy húszas csomag cigaretta átlagára több mint 14 font (kb. 6 400 forint), amelynek várhatóan 2026-ra 16 fontra (kb. 7 300 forint)  történő emelkedése előreláthatólag tovább ösztönzi majd az embereket a leszokásra.halál áldozata lehet.

A tanulmány, amely 2018 és 2023 között évente készült felméréseken alapul, arra is rámutatott, hogy a Covid-járvány óta növekszik azon személyek aránya, akik megpróbálnak leszokni a dohányzásról. Ez részben másokat is inspirálhatott. A legfrissebb adatok szerint Anglia felnőtt lakosságának csak 12,7%-a dohányzik, ami jelentős csökkenést mutat a 2011-es közel 20%-hoz képest.

A válaszadók fele egészségügyi aggodalmakra hivatkozik leszokási próbálkozásaik indítékaként, míg egy negyedük az emelkedő cigarettaárak miatt döntött így - ez az arány a világjárvány előtti időszakhoz képest növekedett.

Hogyan éri meg a leszokás?

A BMJ Public Health folyóiratban publikált kutatás szerint a pandémia feltehetően növelte a dohányosok tudatosságát az egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban. Dr. Sarah Jackson szerint az e-cigarettákra való átállás segíthet csökkenteni a kiadásokat, ami fontos üzenet lehet jövendőbeli kormányzati kampányokban.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy míg a dohányosok hetente átlagosan 20 fontot költöttek cigarettákra, addig az e-cigarettát használók csak 6,30 fontot fizettek ugyanebben az időszakban. Angliában emellett megfigyelhető volt egy bizonyos demográfiai változás is: növekedett a középosztálybeli és gazdagabb nők aránya a dohányosok között, akik 45 év alattiak.

Legutóbb pedig egy új törvényjavaslat került elfogadásra, amely tiltja a cigarettavásárlást mindenki számára Angliában, akik 2009 után születtek. Ez része annak a törekvésnek, hogy csökkenjenek az eladott e-cigi termékek vonzerőssége gyermekek számára ízekre és csomagolásra vonatkozó korlátok bevezetésével.



Forrás: Pénzcentrum







Kövessen minket