Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Apagy bemutatkozik

2006.01.31. 11:22:09 Apagy cimerApagy község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyíregyházától keletre 16 km-re, a Közép Nyírségben található, területe 2.869 hektár.

Apagy település a XIII. században keletkezett.

A XIV. századtól már jelentős központi fekvésű hely volt, lakóinak fő foglalkozása ebben az időben a földművelés.






Apagy község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyíregyházától keletre 16 km-re, a Közép Nyírségben található, területe 2.869 hektár.



Elhelyezkedése közlekedési szempontból kedvező, megközelíthető a 41-es számú főközlekedési út és a Nyíregyháza - Vásárosnamény közötti vasútvonal mentén.



A lakosság száma 2.428 fő.



A lakossági infrastruktúra kiépítettsége jó, a belterületi utak aszfaltozottak.

A település vezetékes gázzal, vízzel, villannyal ellátott, a szennyvízberuházás folyamatban van.



Az oktatás, az egészségügyi-szociális alapellátás biztosított. Nevelési oktatási intézmény a Zrínyi Ilona Általános Iskola és Óvoda.



Zrínyi Ilona Általános Iskola és Óvoda






Az időskorú lakosság nappali szociális ellátása céljából hozta létre az önkormányzat az Idősek Klubja 20 férőhelyes intézményét.

Az Apagyért Közalapítvány segíti az idősek gondozását, a rászoruló gyermekek továbbtanulását és az önkormányzat szociális tevékenységét.



A művelődést a lakosság számára a Művelődési ház, Teleház és az iskolai-községi kb. 10.000 kötetes könyvtár biztosítja.


 


Művelődési ház






A Helytörténeti Múzeum kialakítására 2002-ben került sor, amikor a község határában talált gazdag régészeti leletek kerültek a múzeumba.

A múzeum bővítése  2003 során tovább folytatódik. A Teleházban lehetőség van az információs szolgáltatások igénybevételére.



A településen a vállalkozások nagy számban vannak jelen. 85 egyéni vállalkozó van, a nagyobb vállalkozások száma 18.

Jellemző tevékenységeik mezőgazdasági és kereskedelmi vállalkozások, kiskereskedés és szolgáltató jellegű tevékenységek. A településen működik a nagyobb vállalkozások közül zöldség-gyümölcs gyorsfagyasztó hűtőház, léüzem, bútordiszkont, ahol bútorok gyártásával és összeszerelésével is foglalkoznak, működik továbbá varroda, pékség stb.



Apagyon található a Nyíregyházi Mezőgazdasági Szakközépiskola állattenyésztési - oktató telepe, amely ökológiai centruma a biogazdálkodás elterjesztésének.



A szórakozás és a vendéglátás célját szolgálja a Flintstones Discotech, illetve a szállást is biztosító Gála panzió.



A 41-es főút mellett Avanti benzinkút üzemel.

Községünkben sportegyesület segíti a sportolási és szabadidős tevékenységet. Labdarugó és asztalitenisz szakosztály működik, versenyeredményeik bíztatóak.



Június hónapban az egész lakosságot érinto rendezvény "Juniális" megtartására kerül sor.

A kikapcsolódásra vágyóknak a Horgász-tó és környéke nyújt lehetőséget a pihenésre.

Az önkormányzat tagja a nyíregyházi székhellyel alapított Első Nyírségi Fejlesztési Társulásnak, valamint tagja a Közép-Nyírségi Fejlesztési Társulásnak is.



Területfejlesztési elképzeléseink idegenforgalmi és gazdasági jellegűek, célunk a Horgász-tó környékén jóléti park, szabadidő központ kialakítása., az értékesített üdülőtelkek közművesítése.

További fejlesztési elképzelés a 16 férőhelyes bentlakásos szociális otthon létrehozása, faluközpont kialakítása. Az ipari területen lehetőség van új ipari üzemek beindítására, hazai és külföldi cégek letelepedésére, a munkaerő források kiaknázására.



Történeti múlt



Apagy település a XIII. században keletkezett.



Lakóinak száma kb. 110 fő lehetett.



Első említése Opag néven található. A XIV. századtól már jelentős központi fekvésű hely volt, lakóinak fő foglalkozása ebben az időben a földművelés.

Fontos szerepet töltött be Apagy a megyei közigazgatásban is, mivel gyakran tartották itt a megyegyűléseket. Itt hoztak döntést többek között a megyeszékhely kiválasztásáról.



Az eredetileg egyutcás, szalagtelkes községünk a XVIII. század elején népesült be. 1848-ban a Szabadságharc toborzási időszakában egy önkéntes nemzetőri zászlóalj felállítását határozták el .

A hagyomány szerint 1848-ban amikor a Magyar Királyi Koronát menekítették az akkori Fényes-féle kastélyban helyezték el Apagyon.

A szabadságharcban résztvevő hősök részére 1994-ben állított emléket Apagy Község Önkormányzata.



A századforduló utáni első jelentős esemény a Nyíregyháza-Vásárosnamény vasútvonal megépítése volt, mellyel Apagy a térség központjává vált.



A szövegre kattintva Apagy község weblapját tudja megnyitni.









Kövessen minket