Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A termelők óva intettek a "fészkeléstől"

2024.05.02. 7:05:00


Azok a gazdák, akiket rajtakapnak, hogy "fészkelik" báláikat - nem dohányhoz kapcsolódó anyagokat (NTRM) csempésznek a dohánybálákba, hogy növeljék a bálák súlyát, vagy rossz dohányt rejtenek jó minőségű levél alá, hogy megtévesszék a vásárlókat - súlyos következményekre számíthatnak, írja a The Herald, hivatkozva a zimbabwei dohányipari és marketing testület (TIMB) közösségi média bejegyzésére.

A szabályozó szerint a dohányfészkelés esetei növekednek.

"Figyelem! A dohány fészkelése súlyos bűncselekmény, hagyjon fel vele. Ez letartóztatást, súlyos bírságokat, büntetőeljárást és a termelők deaktiválását vonhatja maga után" – írta a TIMB az X-en (korábban Twitter).

A beágyazott dohány elvész a TIMB-nek, és az értékesítésben való részvételhez szükséges termelők száma blokkolva van. A szabálysértő gazdálkodóknak jogsértésenként 30 dolláros bírságot kell fizetniük.

"TIMB-ként képzési és figyelemfelkeltő kampányokat folytatunk, hogy visszaszorítsuk a beágyazott dohánytermékek értékesítését. A fészkelés olyan szabálysértés, amely pénzbírsággal jár, és a dohány elvesztését eredményezi" - mondta Chelesani Tsarwe, a TIMB közkapcsolati tisztviselője.

A TIMB azon is dolgozik, hogy visszaszorítsa a mellékmarketinget, és létrehozzon egy szállítmányozói megfelelőségi keretrendszert.

"Ebben a tekintetben a veszteségeket minimalizáljuk, ezáltal növelve a gazdálkodók jövedelmezőségét és életképességét a jobb megélhetés érdekében 2025-ig" - mondta Blessing Dhokotera, a TIMB műveleti vezetője. "A keretrendszer célja az olyan bűncselekmények elleni küzdelem, mint a mellékmarketing, a dohánybála-lopás, a bálacsere és a hamisítás a stop megbízások indításakor."

A TIMB arra is felszólította a gazdákat, hogy kerüljék a műanyagokat a dohány csomagolásakor vagy tárolásakor, mivel azok szennyezik a dohányleveleket.



Forrás: tobaccoreporter, Fotó: Taco Tuinstra







Kövessen minket