Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Befejeződött a gazdatiltakozás az utolsó blokád alatt tartott lengyel-ukrán határátkelőn is

2024.04.30. 7:04:00


Befejeződött hétfőn a gazdatiltakozás a Hrebenne-Jahotyin lengyel-ukrán határátkelőn, ez volt az utolsó átkelő, amelyet a február eleje óta tüntető földművesek blokád alatt tartottak - közölte a lengyel média.

    Marek Luszczynski helyi polgármester vasárnap este a lengyel közszolgálati rádió regionális csatornáján (PR Lublin) elmondta: nem hagyta jóvá a tiltakozás keddig érvényes engedélyének meghosszabbítását.
    A lublini rádiócsatorna hétfő reggel azt jelentette, hogy a tiltakozás befejeződött, a kamionok ellenőrzése a határon jelenleg folyamatos.
    A Hrebenne-Jahotyin határátkelő az utolsó volt azok közül, ahol a gazdák február eleje óta lassították a kamionforgalmat. Múlt héten a Dorohusk-Rava Ruska határátkelőn ért véget a blokád a helyi polgármester döntése nyomán. A gazdák akkor bejelentették, hogy fellebbeznek az intézkedés ellen. Március végétől fokozatosan más határátkelőkön is véget értek a tiltakozások.
    A lengyel gazdák február eleje óta folytatnak a közutak blokádjaival is járó országos tiltakozást az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala miatt. A közúti blokádokra továbbra is szinte naponta kerül sor az ország különféle helyein.
    Május 10-re a legnagyobb lengyel szakszervezet, a Szolidaritás agrártagozata újabb fővárosi tüntetést jelentett be. Az akcióhoz bejelentések szerint csatlakoznak a Szolidaritás más tagozatai, részvételre buzdított egy április 13-ai választási kampánygyűlésen Jaroslaw Kaczynski, a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság elnöke is.
    Donald Tusk lengyel kormányfő egyúttal múlt csütörtökön bejelentette: ugyanazon a napon, május 10-én kormányátalakítást hajt végre.Forrás: mtiKövessen minket