Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Magy bemutatása

2006.02.01. 11:34:01 Magy címere



Magy Nyíregyházától keletre, mintegy 28 kilométerre található a Közép-Nyírségben. Lakosság száma: 982 fő

Magy lényegében egyutcás falu. Jelenlegi helyén csak a XVII. század végétől lakott kisközség. Fő utcája ( a mai Kossuth út ) rövid és keskeny, több kanyarral. Erről ágaznak le dűlőutak , amelyeken rendszertelenül csoportosított házak állnak( Ilyen volt a mai Petőfi utca is ). Még a századfordulón is 30-nál több földház található a faluban.



    Magy bemutatása

    Magy Nyíregyházától keletre, mintegy 28 kilométerre található a Közép-Nyírségben.

    Lakosság száma: 982 fő

    Magy község önkormányzata:

    4556 Magy, Hősök tere 5.

    Tel.: (42) 246-302

     


    A község, a nyíregyházi és a vásárosnaményi útszakasz között a 41. főúttól 1 km-re helyezkedik el. Szomszédos községei : Levelek, Apagy, Ófehértó, Pócspetri, és Nyírszőlős.



    Lakosainak száma ( 1998 évben ) 1014 fő.


    A század eleji falu külső jegyeiről találhatunk feljegyzéseket. " a helység erdő és bozót között fekszik minden oldalról a völgy felé emelkedő magaslat veszi körül. Az Apagy felé lévő dombok az uralgók" Katonai leírás szerint a falu levelek és Besenyőd felől egész évben jól megközelíthető, kiépített utak vezetnek arra és megfelelő hidak épültek. Máriapócs és Pócspetri felől mocsár húzódik, aminek szélessége és mélysége miatt a hidakon kívül Magy nem közelíthető meg. A Kisállói és Kállósemlyéni országút ebbe a szekcióba eső szilárd, homokos talajú.

    Kastély




       

       

    Magy lényegében egyutcás falu. Jelenlegi helyén csak a XVII. század végétől lakott kisközség. Fő utcája ( a mai Kossuth út ) rövid és keskeny, több kanyarral. Erről ágaznak le dűlőutak , amelyeken rendszertelenül csoportosított házak állnak( Ilyen volt a mai Petőfi utca is ). Még a századfordulón is 30-nál több földház található a faluban. A terület rendezés legnagyobb munkái a megyében ebben az időszakban a vízszabályozási munkálatok. Az 1880-as években készült el a Lónyai főcsatorna, majd hozzá kapcsolódóan sorban alakították ki a vízelvezető csatornákat. Ilyen levezető árok halad el Magy község mellett is. ezzel csapolták le a káros belvizeket, mocsarakat, amelyek nehezítették a közlekedést.


    Emlékmű



    Magy természetföldrajzi, gazdaságföldrajzi adottságaiból eredő helyi és helyzeti energiái döntően meghatározzák a település szerkezetét, terület felhasználását, kihatnak a tervezés lehetőségeire. A településszerkezet a mostani időben is keresztutcásnak tekinthető, É-D-i tengely a Tompa Mihály út, Petőfi út, Kossuth út, Kelet Nyugati tengely a Kossuth út. A két tengely találkozásánál található a település központ ( az egykori ősközség ).


    Ravatalazó



    A település északi részén a Tompa Mihály út a József Attila út mentén levő üres telkek beépítése folyamatos. A Petőfi utca déli végének nyugati oldalán farmergazdálkodók részére nagyméretű telkek találhatóak. A falu lakóházainak többsége tömblakás, néhány megőrizte tornácos jellegét, az újabban épült lakások tetőtér beépítésűek.





    A település története


    A nép körében élő hagyomány szerint a honfoglalás előtt szlávok laktak ezen a vidéken. A magyarok hamarosan megszállták a falut és elnevezték Veresmartnak vagy Vörösmartnak. A településnek temploma is volt, amely a török világban pusztult el. Alapjait a mai Templom-hegyen találták meg.


    Templom


    Az okleveles források nem emlékeznek meg ezen a vidéken Veresmart nevű faluról, a hagyomány tehát másra utalhat. Gondolhatunk esetleg egy telepítésre, amely valamelyik Veresmartról irányult ide, s az anyatelepítés emlékét őrzi a hagyomány a Pesti leveleki adatközlője szerint " nevét vette hajdani Földes urától Magy úrtól. " A Magy nevet ma is így magyarázzák a lakosok. A község neve először 1319-ben személyes szerkezetben fordul elő, aki szolgabíróként tevékenykedett. ezután sűrűbben bukkannak fel a családra vonatkozó adatok. 1326-ban az országbíró kétszer is elhalasztja a magyi ( de Mog ,de Mag ) Miklós ellen folyó pert ( Kállay Levéltár I., 66-67 ) 1340-ben magyi ( de Mog ) István comest említik, mint a megyei alispán által kiküldött bírót Lengyel János És Keresztes Páter ügyében. ( Kállay Levéltár I., 137-138 ). Egy év múlva pedig magyi István jobbágyairól esik szó ( uo. I,143 ). A kiderítetlen múltú családnak ez a tagja ( István comes ) a megye közéletében is jelentős szerepet vitt. Peres ügyekben többször döntőbíró, alispáni kiküldött, királyi ember. Tehát minden bizonnyal puszta személynévből való a településnév. A személynevet azonban nem tudjuk kimutatni, mert a korabeli helyesírás nem teszi lehetővé, hogy elválasszuk a mad közszóból. A mai település nem az eredeti helyén fekszik : átköltöztetése után a régit, még egy idáig Ómagy-nak hívták, és ez bizonyára a mai Kauzsai-tanya helyén vagy a közelében volt. A XVIII. század második és XIX. század első felében birtokosai voltak Ibrányi, Klobusiczki, Irinyi, Molnár, Szegedy, Niczky, Péchy, és Somogyi családok. Legnagyobb része az Ibrányi családé volt. Ekkor a falunak 459 lakója volt. Magy község kataszteri térképen 1870-ben készült el.  .........................


     


     Templom   Az õsláp és környéke    Emlékmű


     


     


    Magy weblapjának megtekintése.


     










Kövessen minket