Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A magyar dohánytermelés helyzete és várható versenyképessége az EU-csatlakozás után

2006.03.27. 13:00:20

 hspace=Közismert tény, hogy a magyar dohánytermelés jövedelmezősége évek óta leszálló ágban van. Csökken a termelés és gyengül a versenyképesség.

A hazai dohánytermelést már hosszú ideje a termelők és a nagyértékű eszközállomány kizsarolása tartja el, s az a remény élteti, hogy az Európai Unió egységes piacán az azonos versenyesélyek rövidesen jótékonyan fognak hatni a termelői jövedelmekre is 




A magyar dohánytermelés helyzete és várható versenyképessége az EU-csatlakozás után


Bevezetés



Közismert tény, hogy a magyar dohánytermelés jövedelmezősége évek óta leszálló ágban van. Csökken a termelés és gyengül a versenyképesség.

A hazai dohánytermelést már hosszú ideje a termelők és a nagyértékű eszközállomány kizsarolása tartja el, s az a remény élteti, hogy az Európai Unió egységes piacán az azonos versenyesélyek rövidesen jótékonyan fognak hatni a termelői jövedelmekre is. Jelen tanulmány – szűkebb értelemben tehát – mintegy 20 ezer fő és 6000 ha dohányterület sorsáról szól. Arról, hogy szükséges-e és érdemes-e közpénzeket áldozni a dohánytermelés megmentésére, sőt az EU által megajánlott kvótáig való felfuttatására, vagy kiszolgáltatni az egyenlőtlen versenyfeltételek pusztító hatásainak?



Ez utóbbi alternatíva némelyek szemében talán nem elkerülendő, hiszen a dohányzás úgyis káros az egészségre. Csakhogy a magyar dohánytermelés jövője, léte vagy eltűnése nincs közvetlen kapcsolatban sem a dohányzási szokásokkal, sem pedig az általa okozható egészségügyi problémákkal. Cigaretta és dohányzás magyar dohány nélkül is lesz! S ebben az értelemben már többről van szó.


A kultúrált, kíméletesebb dohányzási szokások elterjesztésének és a káros mellékhatások enyhítésének társadalmi költségei – remélhetőleg csökkenő mértékben, de – mindenképpen felmerülnek. Kérdés, hogy ezek fedezéséhez képződnek-e itthon, a magyar dohányvertikumból központosítható források, vagy mi csak a problémákat importáljuk, a hasznot pedig versenytársaink teszik zsebre?


A tanulmány letőltése itt.









Kövessen minket