Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Halasztást kérnek az új alkalmazásra 2013-ig - Teljes szétválasztás, a dohányágazat nemet mond!

2007.02.27. 9:22:19

Halasztást kérnek az új alkalmazásra 2013-ig - Teljes szétválasztás, a dohányágazat nemet mond!

2007.02.27.


Forrás: EDIZIONI L’INFORMATORE AGRARIO S.p.A. Disaccoppiamento totale il tabacco dice no



A nemzeti dohányágazat nem akarja elfogadni a támogatások teljes szétcsatolását / szétválasztását amely a termelés megszűnéséhez vezethet. Több időre van szükség, hogy a szektornak egy másik jövőt biztosítsanak.





A dohányszakmában dolgozó összes olasz tartomány termelői, feldolgozói és képviselői szükségesnek tartják, hogy a támogatások mostani rendszerét 2013-ig tolják ki, mely 2009-ben járna le. A kéréssel egyetért az egész európai dohányágazat. A kérelmet már korábban elemezték Umbriában, az Agritab kezdeményezésével, ezért ennek megtárgyalására újra tartottak egy gyűlést február 5-én, Bovolone-ban. Itt voltak a mezőgazdasági szervezetek, több régió tanácsosai és Paolo de Castro, a gazdaságpolitika minisztere.



A kérést tovább erősítette még az a nyilatkozat, melyet az Unitab, Fetratab és az Effat is aláírt, akik szóvá tették, hogy a dohánytermesztést ugyanolyan módon kellene kezelni, ahogyan a többi gazdasági szektort is kezelik. A nyilatkozat végül azt kéri, hogy az OCM átmenő időszakának szabályait tolják ki az Uniós mérleg pénzügyi időszak lejáratáig. Az ágazat nem akarja elfogadni az OCM-et, a szétválasztás veszélyei miatt.



Több időre van szükség, hogy kidolgozzanak egy alkalmas tervezetet a termelés fennmaradásához és a gyárak befektetéseinek tervezéséhez. Az európai dohányszektor - ahogyan a nyilatkozat is mondja – jelentős mennyiségű munkaerőt alkalmaz, tehát 100 ezer dohánytermesztőt, 400 ezer gyári dolgozót, 30 ezer munkaközösséget a feldolgozóiparban, plusz több ezer beszállítót.

A CAP reformjának célja az volt, hogy megvédje a mezőgazdasági tevékenységet azokon a területeken, melyek sokszor ütköznek akadályokba, a CAP-nak meg kellett engednie ezen tartományok termesztőinek a nagyobb rugalmasságot és lehetőséget, hatékonyabban támogatni a környezeti, szociális és gazdasági célokat. Az elsődleges célok: segíteni a gazdaság felé irányultságot, stabil jövedelmet és világos perspektívát nyújtani a mediterrán előállítóknak. A szétválasztás viszont nem igazán segíti ezeket a folyamatokat.



Nem véletlen, hogy ahol a teljes szétválasztást alkalmazták, a termelést majdnem teljesen befejezték. A reform előtt, Görögország, Olaszország és Spanyolország az Európai Unió nyersdohány-készletének 87 %-át termelte, közösségi szempontból hangsúlyozva egy jelentős földrajzi koncentrálást. Hét tartomány az össztermelés 70 %-át állította elő, néhány körzetben pedig a dohánytermesztés a tartomány gazdasági hozamának több mint 50 %-át jelentette.

Már ma - ezekben az országokban - regisztrálni lehet a termelés csökkenését, mely Görögországban 80 %-ot tesz ki, Spanyolországban 20 %, míg Olaszországban 7 %, melynek drasztikus következménye a foglalkoztatottsági szint csökkentése, a munkanélküliség növekedése. Ha fenntartják ezt a bizonytalanságot a jövőben is, biztosan nem fog megerősödni a gazdaság ezekben a térségekben

.

Olaszországban nagy az egyetértés a dohányágazatban, abban a tekintetben, hogy stabilizálják a helyzetet, a szektor irányításának eljárásait. Kívánatos, hogy tekintetbe vegyék a tervezést és fejlesszék a minőséget úgy, hogy a termék számára „felvázolhatósági” eljárásokat indítanak el. Egyetértettek abban, hogy egyrészt tekintetbe veszik a rendelkezésre álló költségvetést, amely felér másik 181,7 millió euróval, ami az apúliai tartomány dohánytermesztőinek szánt összegének nettó értékének felel meg, másrészt, hogy a történelmi területeken megmaradjon a termesztés, még ha kisebb-nagyobb területcsökkenéssel is (különösen Campaniában).



Szükséges tehát konkrét választ adni a kilátásokra, figyelembe véve azt is, hogy miközben az ágazat egy bizonyos cél eléréséért dolgozik, irányultságokat ellenőrzik, hogy a CAP-ot felülvizsgálják, melyek a következő években fontos újításokat/újdonságokat tartalmazhatnának.



Ezért, a Confagricoltura elnöke, Federico Vecchioni Bovolone-ban felszólalt buzdítva az olasz kormány működését egy közösségi székhelyen, mely szó szerint az egyesített fizetés meghosszabbításának céljára tekintene. Arra a garanciára, hogy az eredmény nem kétséges és olyan kockázatoktól mentes, mint az önkéntes átmenet alkalmazása, vagy a gazdaságoknak szánt fizetések felső határának lehetséges bevezetése, ami egy olyan folyamat, mely valamilyen módon károsíthatja néhány meghatározott terület dohánytermelőjét (Veneto és Umbria).



Érdemes még tekintetbe venni a közvetlen fizetésekről szóló lehetséges pénzügyi szabályozást, az első pillér mérlegére gyakorolt nyomás emelésének következtében új tagállamok fizetéseinek emelése történne.



Tény, hogy a dohány jövője egy hajszálon múlik, szükség van egy szétosztási politikai folyamat elindítására a kijelölt vonalak közösségi szintjén.



A rendszer újrastrukturálása egyre jobban a hatékonyságra, az infrastruktúrák modernizálására és különösen az előállítás minőségére irányul. Egy olyan minőségre, melyet kereskedelmi szempontból értékelnek.



A gyárakkal való múlt évi egyezmény hatásait is szükséges értékelni és újakat indítani ahhoz, hogy biztosan állíthassuk, a nemzeti terméket továbbra is vásárolják, bezárva így egy összetartó ágazat körét.


P. Romano  (fordítás: Ördög Katalin)


Forrás:  Disaccoppiamento totale il tabacco dice no


Egyéb cikkek:


Tabacco, decoupling parziale lungo


CETARSA se adhiere al acuerdo "El sector tabaquero europeo unido por la continuidad"


Agrodigital


















Kövessen minket