Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A németországi dohánytermesztés helyzete

2007.05.03. 16:14:08 A németországi dohánytermesztés helyzete

2007.05.03.



Németországban 4000 hektáros területen termesztenek dohányt.



A dohánytermés a nagy meleg és szárazság miatt 2006 -ban kb. 15 %-kal alacsonyabb volt az előző évinél, kb. 10000 tonna nagyságú, ezzel szemben viszont jó minőségű lett a termés.



A dohányipar a termelőkkel szerződik az árura. Ellentétben a megelőző néhány évvel, az elmúlt évben a felvásárlási ár nem nőtt. Az import dohány erős árnyomása miatt ez a tendencia folytatódni látszik. A nyomott árak következtében nem hozott a feldolgozóipar létre elkülönített alapokat a német termelés fenntartására.



A szétválasztás miatti támogatás csökkenés következtében folyamatos csökkenés várható a német dohánytermelésben. 2009 után pedig a termesztés nagy része várhatóan meg fog szűnni.

Németországban igen magasak a bérköltségek, a dohánytermesztés munkaerő szükséglete pedig igen jelentős. Egy-két szegmensben maradhat meg a német dohánytermesztés pl. jó klimatikus és talajadottságokkal rendelkező helyeken, vagy automatizált termesztésű gazdaságokban.



Tekintve, hogy a feldolgozóipar nemzetközi konszernek kezében van, számukra közömbös, hogy milyen származású dohányt vásárolnak, nem ragaszkodnak a némethez. Az ár a legfontosabb tényező üzletpolitikájukban.



EU-alapokból a német állam finanszíroz a dohány helyett más növénytermesztési alternatívákat, nemzeti alap erre a célra nincsen.



Forrás: FVM










Kövessen minket