Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A vetési bagolylepke megfigyelések beindultak

2007.05.25. 7:27:22 A vetési bagolylepke megfigyelések beindultak

2007.05.25.



A 2007. termesztési évben is folyamatosan nyomonkövetjük a dohány főbb állati kártevőinek jelenlétét, esetleges migrációját a dohánypalánta nevelő sátrakban és a szántóföldön. Az eredményekről és az esetleges védekezési munkákról folyamatosan tájékoztatást adunk.



A rendkívül enyhe tél után már kora tavasszal tapasztalhattuk a környezetünkben nagyszámban megjelenő különböző rovarokat.



Április hónapban megindult a dohánytripsz (Thrips tabaci Lindeman) csapdázásos megfigyelése öt különböző helyszínen, a palántanevelő sátrakban. A fogási eredményekről folyamatosan tájékoztatást adtunk. Megfigyeltük, hogy azokon a helyszíneken, ahol a palántanevelők közvetlen környezete gyommentesen tisztán volt tartva, a fogott egyedek száma is alacsonyabb volt. Javaslatunkra a palántanevelő sátrakban a palánták felszedését megelőzve mindenütt elvégezték a megfelelő insekticides védekezést. ( 1 liter / 300 m2 palántafelület vízágyába kijuttatott imidacloprid hatóanyagú készítmény. pl: Confidor 200 SL, Kohinor 200 SL, Warrant 200 SL) Az ültetéssel egyidőben a csapdák a szántóföldre kerültek kihelyezésre, ahol nyár végéig folytatjuk a megfigyeléseket. A kiültetéseket követően az újbóli védekezést 10-14 napon belül el kell végezni.



Folyamatosan nyomonkövetjük szex feromon csapdák segítségével a vetési bagolylepke (Agrotis segetum Denis et Schiffermüller) rajzását mely eredmények alapján most javasoljuk az általános védekezést. Sajnos a dohányban erre a célra engedélyezett Ripcord 20 EC (200 g/l cipermetrin) jelenleg nehezen beszerezhető, de még felhasználhatóak a termelői készletekben megtalálható endoszulfán hatóanyagú készítmények a korábbi engedélyezési okiratok alapján. Javasoljuk a Danadim Progress (40% dimetoát) felhasználását is a vetési bagolylepke elleni védekezésnél.



A vetési bagolylepke rajzására alapozott növényvédelmi beavatkozással egyidőben jó hatással védekezhetünk a levéltetvek (Aphidoidea) ellen is, így ezekre a kártevőkre most külön védekezési szaktanácsot nem adunk.



Az ULT Magyarország Zrt - Nyidoter Kft dohánytermelőinek a 2007. évi termesztési szerződése 5. sz. melléklete tartalmazza a dohánytermesztésben felhasználható növényvédő készítmények listáját. Felhívjuk minden termelőnk figyelmét, hogy kizárólag csak a dohánytermesztésben engedélyezett növényvédő szerek használhatóak fel a dohány növényvédelmére, az engedélyokiratban leírt előírások betartásával! A növényvédelmi kezeléseket az esti órákban, szélcsendes időben végezzék. A "növényvédelmi napló" pontos, naprakész vezetése kötelező. Kérjük, hogy a 103/2003. (IX. 11.) FVM rendeletnek megfelelően kezeljék a növényvédő szerrel szennyezett csomagoló eszközöket, hulladékokat.



Fekete Tibor

Agronómiai igazgató

ULT Magyarország Zrt.








Kövessen minket