Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Palántázott növényeket veszélyeztet a mocskospajor !

2007.05.31. 7:08:21

Palántázott növényeket veszélyeztet a „mocskospajor”!

2007.05.31.


Máriapócs környékén a május első dekádjában elültetett dohány területeken 15-30 %-os tőpusztulás tapasztalható. A károsítás más növényeken is veszélyessé válhat!


Az elmúlt napokban nagy számban keresték meg a hivatal szakembereit gazdálkodók a kipalántázott növények hervadásával, pusztulásával. Máriapócs környékén a május első dekádjában elültetett dohány területeken 15-30 %-os tőpusztulás tapasztalható. A károsítás más növényeken is veszélyessé válhat! A drága palánták pótlási költsége a hatékony védekezés többszöröse.









A kárt a bagolylepkék hernyói okozzák, így a vetési bagolylepke lárvája, népies nevén a „mocskospajor vagy porkukac”. A 10-50 mm hosszú, szürkésbarna kártevő május végén jelenik meg, és okoz tőpusztulást a kapás kultúrákban (dinnye, dohány, káposzta, paprika, paradicsom, uborka). A lárvák kezdetben a levelek fonáki részét hámozgatják, majd a növény szárát körbe, és átrágják. Tömeges megjelenésüket, és kártételüket segíti az enyhe tél és a tavaszi meleg, aszályos időjárás. Az idei szezonban a lepkék rajzása a megszokottól hamarabb kezdődött, így a növényeket már több L1-L2-es fejlettségű lárva károsítja. A hernyók rejtőzködnek, fénykerülők így nehéz megtalálni őket, jelenlétüket a hervadó növény jelzi.







A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az ültetést megelőző talajfertőtlenítés nem biztosít megfelelő védelmet a bagolylepke lárvák kártétele ellen. Az idei tavaszon a kiszáradt, meleg talajból a jól gázosodó fertőtlenítő szerek kipárologtak. A rajzó lepkék által lerakott petékből a kikelő hernyók az elültetett növények leveleit, szárát kezdték el rágni, mivel csak ott találtak nedvességet. A gazdálkodók későn észlelték a veszélyt. A megmaradt növények védelme érdekében hatékony permetezést kell végrehajtani a napokban. A kezelést a késő esti órákban, nagy vízmennyiséggel (600-800 l/ha) szántóföldi géppel ajánljuk elvégezni.





Védekezésre ajánlott készítmények: Actara 25 WG, Basudin 600 EW, Danadim Progress, Lannate 20 L, Match 050 EC, Mospilan 20 SP, Reldan 40 SC, Ripcord 20 EC. A felsorolt készítmények hatékonyak a betelepülő levéltetvek, tripszek ellen is.


Figyelmeztetjük a felhasználókat, hogy az adott növény kultúrában engedélyezett rovarölő szer használható fel a címkén leírtaknak megfelelően! Az elvégzett kezelést dokumentálni kell a permetezési naplóban!




Forrás: Bujdos László

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal

Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság









Kövessen minket