Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A dohánytermelői csoportok és a termelői szövetség elkötelezettek a jövőt illetően !

2007.06.01. 12:48:05

A dohánytermelői csoportok és a termelői szövetség elkötelezettek a jövőt illetően, amit egy együttműködési megállapodás keretében rögzítettek.

2007.06.01



 hspace=Az együttműködés értelmében egy átfogó ágazati szintű nemzeti stratégiai terv elkészítését határozták el a termelői csoportok és a szövetség, amely tartalmazza azokat a célkitűzéseket, amelyek a 2007-13-as évekre szólnak, és irányt mutatnak a 2013 utáni időszakra is.



A Nyírségi Dohány Termelői Csoport Kft, a Dél-alföldi Dohánytermesztő Közösség Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a Szabolcsi Dohánytermesztő és Értékesítő Szövetkezet valamint a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége 2007.május 29-én egy együttműködési megállapodás keretében rögzítették, egy átfogó ágazati szintű nemzeti stratégiai terv elkészítésének szükségességét, amely tartalmazza azokat a célkitűzéseket, amelyek a 2007-13-as évekre szólnak, és irányt mutatnak a 2013 utáni időszakra is.





A dohánytermelő társadalom tudatában van annak, hogy az általuk foglalkoztatottak a megélhetési forrásukat veszítenék el, - ezáltal a társadalmi válság tovább súlyosbodna, nőne a munkanélküliség régióikban - ha azoknak a kihívásoknak nem tudnak megfelelni, amelyek, az egészségvédelem, a környezetvédelem, az energia felhasználás, a génmanipulálás kérdéseiből, valamint a világpiaci versenyből fakadnak.









A felelősségteljes megfeleléshez azonban egy jövőképre van szükség amely a magyarországi dohánytermelők jövőbeni megélhetésén túl, lehetőséget biztosít annak a 25 000 munkahelynek a megőrzésére is, amely a dohányágazathoz kapcsolódik ma Magyarországon.









Az érdekeltek az Európai Charta szellemének megfelelően korábban már átvilágították a termesztés technológiájukat és a feladatokat egy Fejlesztési Tervben, összegezték. A fejlesztések megvalósítása azonban jelentős befektetéseket igényelnek a termelőktől, amely jövőkép nélkül értelmetlen, ezért most elhatározták, hogy egy átfogó ágazati szintű nemzeti stratégiai terv elkészítésére kérnek fel külső szakembereket.















Kövessen minket