Olaszország és a dohánytermesztés
2007.06.15. 8:38:54Olaszország és a dohánytermesztés
2007.06.15.
Az elmúlt 10 év alatt az Olaszországban a dohány termőterülete 54 ezerről 34 ezer hektárra csökkent
Az EU legnagyobb dohánytermelője és a világ-rangsorban 8. helyett elfoglaló Olaszországban 118 000 ezer tonna termés volt 2005 évben, ami jelentősen lecsökkent 2006-ra, hiszen 99 000 ezer tonna dohányt vásároltak fel a kereskedők. 2007. évre további csökkenést prognosztizálnak a szakemberek a csökkenés üteme talán kisebb lesz.
Az elmúlt 10 év alatt az Olaszországban egyébként a dohány termőterülete 54 ezerről 34 ezer hektárra csökkent és jelentős volt az átrendeződés a termelő körben is hiszen mintegy 54 %-l csökkent a számuk.
A termelést az alacsony szintű gépesítettség, a magas fokú kézimunkaerő igény jellemzi, ezért a mezőgazdasági, vidéki foglalkoztatásban jelentős aszerepet tölt be ez a kultúra.
Olaszországban a 2006-2009. közötti -az átmeneti - időszakban a részleges szétválasztást alkalmazzák vagyis a támogatások 40 %-a a termeléstől szétválasztott, 60 %-a a termeléshez kötötten kapják meg a termelők. ( Puglia tartományban a termelők az azonnali teljes szétválasztás mellett döntöttek. )
2010-től az ország egészére kiterjed a teljes szétválasztás rendszere, amely következtében a dohánytermesztés drasztikusan le fog csökkenni Olaszországban. Szakértők szerint csak a leginkább gépesített, a leggazdaságosabban termelő, főleg észak-olasz tartományokban marad meg bizonyos szintű dohánytermesztés.
Forrás: COPA , UNITAB