Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Első intézményes győzelem a dohánytermelők számára!

2008.05.20. 20:09:30

Első intézményes győzelem a dohánytermelők számára

2008.05.20.


Ma az Európai Parlament plenáris ülésén elfogadta Sergio Berlato jelentését így a dohánytermelőknek a javára is szavazott 379/244 arányban.



A parlament javasolja



A Közösségi Dohányalap egészen 2013-ig történő megújítását, ami az egyetlen eszköz, ami elérhető az Európai Közösségnek a fogyasztói tájékoztató kampányok finanszírozására a veszélyeket illetően, (ez az Alap 2009-ben egyébként eltűnne)




Marad a munkalehetőség vidéken is !


Fenntartani egészen 2013-ig a támogatások kiutalását a dohánytermelőknek a KAP kontextusán belül, mely pénzeli ezt az Alapot egy 5 százalékos levonással a teljes összegből (a parlament 2009-ben 6 százalékra akarja növelni ezt)



Ezzel a döntésével az Európai Parlament annak a szektornak az oldalára állt, amelynek a 2004 évi KAP reform kapcsán igen nagy károkat okozott három jelentős tényező alábecslésével, amely a munkaerő foglalkoztatás, a szegényes régiók problémája, és a feldolgozóipar, amely 30 000 embert foglalkoztat Európában.



A Parlament ezzel megerősítette a 2004. évben hozott, támogatásra vonatkozó döntését és csatlakozott a dohánytermelő országok agrárminisztereinek a probléma felvetéséhez.

Felkéri a bizottságot, tegyen javaslatot egy olyan szabályozás kidolgozására, amely 2013-ig terjesztené ki a támogatást. Ennek határidejét a KAP felülvizsgálatának végső határidejéhez, igazítja.



Forrás: UNITAB









Kövessen minket