Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Veszélyes kórokozó fenyegeti a dohány ültetvényeket!

2008.06.18. 15:38:45

Veszélyes kórokozó fenyegeti a dohány ültetvényeket!

2008.05.18.



A dohánykertészek által ismert dohányperonoszpóra kezdeti tüneteit találták Pócspetri környéki ültetvényekben. A gomba a korábbi aszályos években szinte eltűnt, kártétele alig jelentkezett.



Az elmúlt napokban 60-100 mm csapadék hullott megyeszerte. A mérsékelten meleg, párás, időjárás és a déli légáramlás kedvez a kórokozó felszaporodásának. A gyorsan fejlődő, laza szövetű, záródó növény állományokban járványos fertőzést okozhat!


 hspace=






Szántóföldön az alsó anya leveleken jelennek meg a tünetek. Kezdetben világoszöld színű olajos foltok látszanak, szegélyük sötétbarna, később ezek beszáradnak. A levél hátoldalán megjelenik a szürkés-kék penészgyep. Erős fertőzés esetén az egész levél elpusztul. Ha az időjárás kedvező (16-20 oC, 80-90 % relatív páratartalom) a gomba konídiumok 6-8 óra alatt kicsíráznak, a fertőzés kifejlődhet.


 hspace=






A járvány kialakulását preventív (megelőző) fungicides kezeléssel lehet megakadályozni. A permetezést szántóföldi növényvédő géppel, nagy lé mennyiséggel (500-600 l/ha), nedvesítőszer hozzáadásával kell elvégezni. Az engedélyezett gombaölő szerek közül a mélyhatású vagy felszívódó és kontakt hatóanyagot tartalmazó készítményeket javasoljuk: Acrobat MZ 2 kg/ha, Amistar 1 l/ha, Ridomil Gold MZ 68 WG 2,5 kg/ha. Az ültetvényeket károsító rovarok (vetési bagolylepke lárvák, levéltetvek, poloskák) ellen ajánlott rovarölő szert keverni a permetléhez.

Az elvégzett kezelést a növényvédelmi naplóba be kell jegyezni!





Bujdos László

Sz.-Sz.-B. megyei MGSZH.

Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság









Kövessen minket