Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohánytripsz megfigyelési program 2009.

2009.04.15. 8:03:20

Dohánytripsz megfigyelési program 2009.

2009.04.15.


Az ULT Magyarország Zrt koordinálásával 2009-ben tovább folytatódik a 2007-től működő dohánytripsz (Thrips tabachi Lindeman) csapdázási programunk.


Az idén is Dr. Jenser Gábor szakmai irányításával, a Nyidoter Kft szakembereinek bevonásával, 5 termelőnél végzünk csapdázásokat az alábbi helyszíneken: Apagy, Encsencs, Geszteréd, Hajdúhadház - Fényestelep, Pócspetri. A csapdákat a mai napon, Április 14. helyezzük ki és heti gyakorisággal cseréljük le, értékeljük ki azokat. A fogott egyedszámról és a szükséges növényvédelmi beavatkozás idejéről és módjáról időben és folyamatosan tájékoztatást adunk a termesztési szezon folyamán. A szükségszerű védekezésekről a dohánytermelőink a Nyidoter Kft termeltetési szaktanácsadóitól és a www.new.madosz.hu elektronikus oldal erre a célra létrehozott információs blokkjából tájékozódhatnak.



A megfigyelési program kb. 10-12 hétig tart majd, a palántaneveléstől a felső anyalevelek betakarításának megkezdéséig.



Az elmúl két hét igen meleg időjárása feltehetőleg elősegítette a különböző rovarok nagyobb számú megjelenését a palántanevelő sátrak környezetében és a folyamatos szellőztetéssel a palántanevelő sátrak belső terében is. Jelenleg csapdázási adataink ezt a feltevésünket még nem tudják megerősíteni, de ezt a feltételezésünket a több éves megfigyelésünk tapasztalatai alapján tesszük. Azt tapasztaltuk, hogy amennyiben a dohánypalánta a kiültetést megelőzően megkapta a megfelelő, technológiailag is előírt imidacloprid-os kezelést, ott a TSWV fertőzés várhatóan alacsony lesz. Most, napokon belül célszerű egy növényvédelmi permetezést elvégezni azokban a sátrakban, ahol már a növények már elérték a „kereszt” állapotot. Ez egy menetben elvégezhető a gombaölő szeres kezeléssel. A felhasználásra javasolt készítmények a Confidor 200 SL, Kohinor 200 SL és Warrant 200 SL. Mindhárom készítmény azonos imidacloprid hatóanyagú, melyekből egy 0,125%-os oldat használata javasolt, mint más hajtatott kertészeti kultúráknál zárt hajtató berendezésekben. A palántanevelők vizes közegének feltöltése imidaclopriddal még nem javasolt, az csak a kiültetést megelőző 5-7 napban szükséges. A növényvédelmi védekezésekhez ajánlott készítmények további köre az éves "Dohánytermesztési és Értékesítési Szerződés" 5. számú mellékletében megtalálhatóak, vagy a www.new.madosz.hu oldalon elérhető „Hirokultúrás Palántanevelési Technológia” kiadványunkban megtalálható.



Felhívom figyelmüket, hogy csak a dohánytermesztésben engedélyezett növényvédő szerek használhatók fel a dohány növényvédelmére, az engedélyokiratokban leírt előírások betartásával! A növényvédelmi napló pontos, napra kész vezetése kötelező! A 103/2003. (IX. 11.) FVM rendeletnek megfelelően kezeljék a növényvédő szerrel szennyezett csomagoló eszközöket, hulladékokat!

A növényvédelmi napló eredeti példányát legkésőbb a beváltás megkezdésének időpontjáig be kell küldeni a NYIDOTER KFT-nek!


Fekete Tibor ULT Magyarország Zrt.









Kövessen minket